Téli álomba merültek az iráni kamikáze drónok Oroszországban

Oroszország felhagyott az iráni gyártmányú kamikaze drónok használatával Ukrajna megtámadására, mert azok nem működnek hideg időben – az UNIAN ukrán hírügynökség értesülése szerint.

Az iráni Sahed-136-os drónokat Oroszország arra használta, hogy kiiktassa Ukrajna elektromos hálózatának és más kritikus infrastruktúrájának oroszlánrészét.

A repülő szerkezeteket azonban nem használták Ukrajnában azóta, hogy az országban november 17-én leesett az első hó – közölte a hírügynökség.

Ukrajnában a téli hőmérséklet gyakran fagypont alá süllyed.

Az amerikai hírszerzés szerint a tél beálltával a frontok is befagynak

Tavasszal lendülhetnek újra támadásba a felek.

Az iráni drónok műanyagból és más anyagokból készültek, amelyek érzékenyek a fagyra – mondta Jevgenyij Szilkin, az Ukrán Fegyveres Erők Stratégiai Kommunikációs Közös Parancsnokságának szóvivője.

Általánosságban elmondható, hogy az ukrajnai téli körülmények várhatóan lassítják a háború menetét Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint, aki a hétvégén azt mondta, hogy már most „csökkent a tempó” a konfliktusban. Az ukránoknak mégis meg kell tanulniuk, hogyan tartsák magukat melegen és tisztán a víz és az áram hiánya ellenére.

Orosz repülőterekre csaptak le ukrán drónok

Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, Engelsig pedig 700 kilométert kellett megtenniük a feltételezett indítási helyszíntől, Harkivtól.