Német-izraeli páncéltörő rakétákat fognak gyártani Magyarországon

A Rheinmetall után újabb német hadiipari óriás döntött úgy, hogy Magyarországra hozza termelésének egy részét.

A nagy múltú Dynamit Nobel Defense (DND) hadiipari vállalat beruházásának köszönhetően korszerű, a világpiacon is eladható fegyvereket, például vállról indítható páncéltörő rakétákat gyártanak majd nálunk. Magyarország 2030-ra szeretné elérni, hogy az európai védelmi ipar meghatározó szereplője legyen – közölte az M1 Híradója.

A német–izraeli tulajdonban lévő Dynamit Nobel Defense (DND) hadiipari vállalat beruházásának köszönhetően hamarosan új generációs vállról indítható páncéltörő rakétákat és a harckocsik védelmét erősítő, úgynevezett reaktív páncélzatot is gyártanak majd a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. A Magyar Honvédség parancsnokságának törzsfőnöke az M1-nek korábban azt mondta, hogy ez a páncélosok egyik legkorszerűbb védelmi eszköze.

„A becsapódás előtt már azt az eszközt, amelyik megpróbálja a harcjárművet megsemmisíteni, azt egyszerűen működésképtelenné eliminálja ez a védett burkolat”

– mondta Mihócza Zoltán.

Magyarországi befektetéséhez a DND vegyesvállalatot alapít az N7 Holding Nemzeti Védelmi Innovációs Zrt.-vel.

Az erről szóló megállapodás aláírása után a honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a csúcstechnikát képviselő, exportképes hadiipari termékek jelentős bevételt hozhatnak majd az országnak.

„A Magyarországon gyártott termékek valószínűleg a magyar költségvetés számára is kedvezőbb áron hozzáférhetőek és egyébként összességében pedig profitot termel, valamint várakozásunk szerint nemcsak Magyarországon, hanem azon kívül is ezek a termékek értékesítésre kerülnek” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Dynamit Nobel Defense felügyelőbizottságának elnöke azt mondta, hogy

amikor a befektetés helyszínét keresték, több európai országban is körülnéztek, de amikor Magyarországra érkeztek, rögtön tudták, hogy jó helyen járnak.

„Egy olyan gazdasági környezetet találtunk Magyarországon, amely kedvez a befektetéseknek, ösztönzi a beruházásokat. Ahol jól képzett a munkaerő és magas szintű az egyetemi oktatás” – hangsúlyozta Avishay Regev.

Izraeli fejlesztésű öngyilkos-drónokat vehet a Magyar Honvédség

A HERO dróncsalád gyalogsági célpontoktól egészen páncélozott célpontokig bármilyen ellenséges eszközt hatástalanítani tud konfigurációtól függően.