Kivégezték az első iráni tüntetőt, „Allah elleni harc” volt a vád

Irán kivégeztetett egy 23 éves férfit, akit azért ítéltek el, mert a közelmúltbeli országos tüntetések során a vád szerint leszúrt egy biztonsági tisztviselőt és eltorlaszolt egy utcát – írja a Financial Times.

Az iszlám köztársaság a tüntetések szeptemberi kezdete óta több ezer embert tartóztatott le, de a csütörtök hajnalban felakasztott Mohszen Sékari az első személy, akit kivégeztek.

Nem világos, hogy hányan vannak még börtönben, de a hivatalos média szerint legalább 10 másik személy van halálra ítélve.

Shekarit szeptember 25-én tartóztatták le Sattarkhanban, Teherán nyugati részén, egy középosztálybeli negyedben. A múlt hónapban egy előzetes bíróság halálra ítélte, miután moharebeh, azaz „Allah elleni harc” miatt elítélték. A legfelsőbb bíróság helybenhagyta az ítéletet – közölte a helyi média.

A Mizan, az igazságszolgáltatás hírügynöksége csütörtökön azt közölte, hogy Shekari „megijesztette” az embereket azzal, hogy elzárt egy utcát, és nem engedett át mintegy 150 autót, miközben állítólag „hideg fegyvereket” – jellemzően nagy késekre utalva – használt, hogy az embereket a tüntetésekhez való csatlakozásra kényszerítse.

A Mizan, az igazságszolgáltatás hírügynöksége csütörtökön azt állította, hogy Shekari „megijesztette” az embereket azzal, hogy elzárt egy utcát, és nem engedett át mintegy 150 autót, miközben állítólag „hideg fegyvereket” – jellemzően nagy késekre utalva – használt, hogy az embereket a tüntetésekhez való csatlakozásra kényszerítse.

Ezután állítólag vállon szúrta a Forradalmi Gárda egyik önkéntes tagját, aki megpróbálta megállítani Shekarit és újra megnyitni az utcát. Az önkéntes őrnek 13 öltésre volt szüksége.

Shekari „bevallotta”, hogy a helyi médiajelentések szerint egy Ali nevű férfi pénzt ígért neki a biztonsági erők megtámadásáért. Az iszlám köztársaság szerint a tüntetéseket külső erők, köztük az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia szították.

Az ellenzék korábban arra figyelmeztetett, hogy a kivégzések további tüntetéseket szítanak. Az akasztásra a tüntetések elcsendesedésével egy időben került sor. Az ellenzék sztrájkfelhívása ellenére a legtöbb üzlet nyitva maradt.

A tüntetések, amelyek az iszlám köztársaságban eddig a leghosszabbak voltak, szeptember közepén kezdődtek, miután Mahsa Amini, egy 22 éves kurd nő meghalt a rendőrség őrizetében. Amini-t azért tartóztatták le, mert nem tartotta be megfelelően a hivatalos iszlám öltözködési szabályokat.

Fotó: EPA

Mit tanulhatnak a nyugati feministák az iráni nőktől?

„Az iráni feminizmus kiállta az idő próbáját. Bárcsak ugyanez elmondható lenne a Nyugatról is” – írja Ayaan Hirsi Ali.