Amikor kislány voltam, folyton nagymamám és anyukám körül nyüzsögtem, mikor ők a konyhában tevékenykedtek. Leírhatatlan érzés a család melegségének közelsége, a közösen eltöltött idő varázsa, a csodás illatok, az ételek sajátos módon való elnevezése és a történetek, melyeket ilyenkor átadtak nekem. Lehetett akár ez kitalált, vagy valós, mindig áhítattal hallgattam végig — Rubin Eszterrel, a Mit esztek ti otthon, mannát? című irodalmi szakácskönyv szerzőjével Tuna Judit, a zsido.com főszerkesztője készített interjút a nemrég megjelent, de rövid idő alatt óriási sikert produkáló könyvről.
Egyébként is mesélős család vagyunk, nagyszüleim és szüleim is legtöbbször könyv helyett saját meséiken keresztül repítettek a képzeletbirodalom sokszínű világába. Ma is sokszor gondolok ezekre az időkre és gyermeki szívvel vágyom az érzésre, de ma már csak láthatatlan karjaikkal fonnak körbe nagyanyám és anyám is…
Rubin Eszter könyve, a Mit esztek ti otthon, mannát? nemcsak virtuális gasztrotúra volt számomra, hanem felültetett egy érzelmi hullámvasútra is, megannyi kellemes emléket idézve múltamból. Ez a könyv egy misztikus kapocs az e világi és a szemmel nem látható világ között.
Hogyan született meg a Mit esztek ti otthon, mannát?
Tíz évvel ezelőtt 2012-ben jelent meg az első regényem a Barhesz, melyet még négy regény és három szakácskönyv követett. A Mit esztek ti otthon, mannát? a kilencedik alkotásom, mely a Margó Irodalmi Fesztiválra jelent meg, a szépirodalmi debütálásom tizedik évfordulóján egybefonja az eddigi munkáimat. A könyv ötszáz oldalas, melyben 75 novella kapott helyet, illetve regényrészletek is.
Minden egyes novellához egy egzakt recept is társul, plusz minimum egy teljes oldalas gyönyörű fotó is – ettől lett egy nagyvonalú fényképalbumszerű kötet-, melyet az is nyugodtan kézbe vehet, aki nem főz, mert nemcsak ételek vannak benne, hanem a természet különböző alakváltozásai is.
Az egész életed benne van ebben az egy irodalmi szakácskönyvben?
Egy nagy része biztosan, hiszen ez a könyv nagyon én vagyok. Nagyon sok családi recept van benne melyeket dédnagymamámtól, nagymamámtól és anyukámtól örököltem, ezek újragondolt változatai és saját receptek is, történetekkel.
Talán nem meglepő, hogy a zsidósághoz és a zsidó ünnepekhez köthető ételek is kiemelkedő szerepet töltenek be a könyvben, természetesen ezek is mind egy-egy novellával fűszerezve.
Hét nagyobb fejezetbe rendeztem a könyvet, illetve különböző életciklusokra bontottam. Így alakult ki például a Családi fotóalbum, azután az ünnepekhez köthető, aminek a címe: Ki akartak irtani, nem sikerült, akkor együnk – ami így hanuka közeledtével elég aktuális is. Nyilván nem maradhatott ki a Jewish penicillin sem, melybe a méltán híres emblematikus húsleves is került, a könyvet pedig Weisz Cili dédanyám süteményes füzete zárja.
Bár mindegyik írás a könyvben közel áll hozzád, mégis, ki tudsz emelni párat, melyek meghatározzák az életedet?
Az Izraellel foglalkozó írásaim, valamint a családi történetek nagyon fontosak számomra, és ezek közül is van több, ami különösen esszenciális. Az elmúlt három évben vesztettem el az édesapámat és édesanyámat is, a róluk szóló írások nagyon-nagyon sokat jelentenek nekem. Azok a részek is meghatározóak, amelyek a szerelemmel foglalkoznak és az ezekhez a történetekhez kapcsolódó, mondhatni mágikus ételek is. Ilyen például az egyik kedvencem: sáfrányos dióval töltött grúz padlizsántekercs.
A lányod is szeret főzni?
Igen, szeret és jól is főz. Hagyomány, hogy közösen is alkotunk, néha az online térben is, egy-egy videóbeszélgetés alkalmával. Van, hogy ő hoz új receptet, vagy valami újat ad a már meglévőkhöz és én is inspirálódom az ötleteiből.
Mennyire szól neki a könyv?
Dédnagymamámat, nagyszüleimet sajnos nem ismerhette és bár sokat meséltem neki róluk, úgy érzem, hogy ezek által a történetek és a megfőzött ételek által még jobban meg tud elevenedni a személyük, az emlékük számára és nemcsak „átutazó”, hanem maradandó helyet kapnak szívében. Ez egy nagyon hangsúlyos momentum és tulajdonképpen nem is tudatos célom volt ez a könyvvel, de örökösen ott van a motivációim közt – annak a lehetőségét megteremteni, hogy továbbvihesse a hagyományt majd ő is.
A fotókkal és receptekkel komplettírozott novellás kötet hetvenöt hosszabb és rövidebb novellát, regényrészletet, valamint háromszáz fotót és egzakt receptet tartalmaz. A receptek között az igazi zsidó klasszikus ételek mellett, a családi fészek illatai, közel-keleti ízek és mágikus fogások is megtalálhatók.