Leszállhatnánk végre Kanye Westről?

Most csak még jobban felhívjuk rá a figyelmet — vélekedik véleménycikkében Mira Fox, a Forward magazin munkatársa.

Ha október 8-án, azon a napon, amikor Kanye West azt tweetelte, hogy „death con 3”-t akar csinálni a zsidókból, megkérdezték volna tőlem, hogy meddig fogok írni a rapper antiszemitizmusáról, azt mondtam volna, hogy talán egy hétig. Úgy gondoltam, hogy mint a legtöbb közszereplő, aki nyilvánosan antiszemita kijelentéseket tett, hatalmas visszhangot fog kapni – ami meg is történt -, West pedig nyomás alatt érzi majd magát, hogy félszívvel bocsánatot kérjen, és befogja a száját, mi pedig mindannyian továbblépünk.

Közel két hónappal később West, aki jogilag Ye-re változtatta a nevét – ezt a hét szóból álló kifejezést már több mint hétszer leírtam -, még mindig napról napra egyre durvább antiszemitizmusával kerül a címlapokra.

Fárasztó nézni, ahogy továbbra is Hitlert dicsőíti, és ősi antiszemita összeesküvésekre hivatkozik, miközben önmagát csalhatatlannak és az igazság kimondójának állítja be. Mindenki, akit ismerek, belefáradt már, hogy Westről halljon; nem mintha bármi, amit mond, meglepő lenne ezen a ponton. De újságíróként kötelességem, hogy továbbra is tudósítsak a rapperről – nem igaz?

Talán mégsem. Westet már többször kiszorították a mainstream platformokról, hogy megpróbálják elhallgattatni a zsidó hatalomról vagy manipulációról szóló tweetjeit és Instagram-posztjait. De még ha a kizárások miatt egyre több marginális platformra kényszerült is, mindez nem hallgattatta el őt, és nem csökkentette az üzenete terjedését – mert mi, a média továbbra is tudósítunk róla.

A szélsőségek és összeesküvés-elméletek közvetítése a médiában kényes egyensúlyozást igényel. Amikor hírességek és közszereplők felfedik antiszemita nézeteiket, az mindenképpen hírértékű, és fontos, hogy nyomon kövessük, felhívjuk a figyelmet és elítéljük a növekvő szélsőségességet, hogy megpróbáljuk megakadályozni, hogy a mainstreammé váljon. De

az összeesküvés-elméletekről szóló tudósítás egyben azt is jelenti, hogy sulykoljuk azt, és így bizonyos értelemben legitimáljuk, és új közönséghez juttatjuk el.

Natalie Portman: Megszakad a szívem a növekvő antiszemitizmus miatt

Az Oscar-díjas izraeli-amerikai színésznő posztja Kanye West rapper közelmúltbeli antiszemita kijelentéseire reflektált.

Szóval elhallgathatnánk végre mindannyian Kanye Westről?

West rendkívül befolyásos személyiség, a zeneipar titánja, és – legalábbis addig, amíg olyan cégek, mint az Adidas és a Balenciaga fel nem bontották vele a szerződést – gazdag üzletember és divatmágnás. Amikor tehát valaki, aki rajongók és csodálók légióival és hatalmas platformmal rendelkezik, elkezd kegyetlen, égbekiáltó antiszemitizmust hangoztatni, az veszélyes, és mindenképpen hírértékű.

De West most világossá tette, hogy számos antiszemita nézetet vall, és hogy nem áll szándékában megváltoztatni a véleményét, vagy képezni magát a holokauszt történetéről vagy az összeesküvés-elméletek veszélyeiről.

Egyetlen további cikkel sem tudunk már meg semmi újat az állításairól. Értjük.

Rengeteg olyan ember van, aki állandóan antiszemita dolgokat mond. Tucker Carlson rendszeresen hirdeti a „nagy csereelmélet” összeesküvést, és milliós közönsége van. Mégsem írunk róla minden egyes alkalommal cikket, mert ez mostanra már közhely.

„Már jó ideje állítja ezeket a dolgokat”

– mondta Michael Broschowitz, a Middlebury College Terrorizmus, szélsőségesség és terrorizmus elleni küzdelem központjának antiszemitizmust kutató vendégkutatója.

„Ez olyan, mintha arra kapnánk fel folyton a fejünket, amikor David Duke rasszista dolgokat mondott. Nem tudósíthatsz róla szakadatlanul.”

West minden egyes alkalommal, amikor nyilvánosan beszél, egyre több antiszemita nézetet tár fel – csak az Infowars műsorában vallotta be ilyen nyilvánosan Hitler iránti vonzalmát. De ez még mindig nem igazán újdonság; az első erről szóló tweetje óta tudjuk, hogyan vélekedik a zsidókról.

Mégis, West vonzza a kattintásokat. Az emberek e-maileznek nekünk, és kommentelik a közösségi médiás bejegyzéseinket, hogy miért foglalkozunk vele folyamatosan; barátaim és kollégáim azt mondják, hogy belefáradtak a történetbe. De mindannyian tovább olvasunk – és a digitális híreket mozgató figyelemgazdaságban Westről és az antiszemitizmusáról nehéz lesz leállni.

Kanye Westnek teljesen elgurult a gyógyszere: „Kedvelem Hitlert” – jelentette ki

A rapper Alex Jones hírhedt konspirációs teoristának adott interjút, amiben olyan megjegyzéseket tett, hogy még Jones is elhatárolódott tőle az interjú alatt.

Még mindig nem mindenki hallotta azokat az antiszemita gondolatokat, amelyeket West megoszt. És a tirádáit részletező hírcikkek azzal a veszéllyel járnak, hogy új közönséget tesznek ki veszélyes eszméknek.

„Olyan dolgok iránt keltheti fel az érdeklődésüket, amelyek megerősíthetnek egy előítéletet, vagy arra késztethetik őket, hogy alaposabban utánanézzenek”

– mondta Broschowitz.

Broschowitz aggódik amiatt, hogy sok hírcikk nem helyezi West kijelentéseit teljes kontextusba.

„Annyit tesznek hozzá, hogy ‘többet kell tanulnunk a holokausztról’. Én azonban nem vagyok benne biztos, hogy ez jó módszer az antiszemitizmus sajátosságainak tanítására”

– mondta.

„Az a probléma azzal, ha a holokausztról csak beszélünk, hogy nem igazán magyarázza el, hogy mik ezek a hiedelmek, honnan származnak, kinek hasznosak politikailag”.”

De még azok a cikkek is, amelyek megpróbálnak kontextust adni az olyan összeesküvés-elméleteknek, mint amilyeneket West hirdetett, azzal a kockázattal járnak, hogy elterjesztik azokat.

„Az információk cáfolata gyakran magát a hamis információt erősíti meg”

– mondta Alice Marwick, az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i egyetemének média- és technológiai professzora.

A teljes cikk itt olvasható.

Horogkereszttel összefonódó Dávid-csillag miatt tiltották ki Kanye Westet

Az egyre kínosabb antiszemita botrányokba keveredő rapper Twitter-fiókját alig két hete állították vissza az Elon Musk által meghirdetett általános amnesztia keretében.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.