Natalie Portman: Megszakad a szívem a növekvő antiszemitizmus miatt

Natalie Portman Oscar-díjas izraeli-amerikai színésznő vasárnap elítélte a zsidók elleni gyűlöletbeszéd elszaporodását az Egyesült Államokban történt, nagy visszhangot kiváltó antiszemita incidensek és megjegyzések sorozata után.

„Az antiszemitizmus újbóli megjelenését látva megszakad a szívem”

– írta Portman az Instagramon.

„Ezt a gyűlöletet az egymás iránti határtalan szeretettel kell leküzdeni. Ma extra szeretetet küldök zsidó társaimnak. És szeretetet küldök mindazoknak, akik velünk együtt állnak ki ezekkel az erőszakos szavakkal és tettekkel szemben. Fájdalmas és ijesztő ezeket hallgatni, és rendkívül hálás vagyok azoknak, akik továbbra is velünk együtt emelik fel szavukat az antiszemitizmus és a rasszizmus minden formája ellen”.”

Portman posztja Kanye West rapper közelmúltbeli antiszemita kijelentéseire reflektált, melyekben többek között Adolf Hitlert dicsérte, és azt mondta, hogy az embereknek nem kellene kritizálniuk a nácikat.

„Én jó dolgokat látok Hitlerben”

– mondta West, aki Ye művésznéven lép fel, egy Alex Jones szélsőjobboldali összeesküvés-elméletírónak adott interjúban.

„Kedvelem Hitlert”

– tette hozzá később, és magát is nácinak nevezte.

Kanye Westnek teljesen elgurult a gyógyszere: „Kedvelem Hitlert” – jelentette ki

A rapper Alex Jones hírhedt konspirációs teoristának adott interjút, amiben olyan megjegyzéseket tett, hogy még Jones is elhatárolódott tőle az interjú alatt.

Portman megosztotta Joe Biden amerikai elnök tweetjét is, amelyben az amerikai elnök elődjének, Donald Trumpnak a Mar-a-Lago otthonában novemberben Westtel és a fehér nacionalista holokauszttagadó Nick Fuentesszel közösen elköltött vacsorájával kapcsolatban mérlegelt. A tweetben Biden határozottan elítélte az antiszemitizmust, mondván, hogy a zsidógyűlölettel szembeni hallgatás „bűnrészesség”. Azt is mondta, hogy a vezetőknek inkább el kellene utasítaniuk az antiszemitizmust, mintsem hogy platformot adjanak neki.

Trumpot élesen bírálták West és Fuentes fogadásáért, többek között Benjamin Netanjahu leendő miniszterelnök is, aki „hibának” nevezte a találkozót.

A 41 éves Portman, aki Izraelben született, és gyerekkorában költözött az Egyesült Államokba, már régóta felszólal politikai ügyekben. Kritikusan nyilatkozott Izrael vitatott nemzetállami törvényéről, amely Izraelt a zsidó nép nemzetállamaként határozza meg, de nem írja elő az egyenlő jogokat minden izraeli állampolgár számára. Portman emellett az amerikai Demokrata Párt elkötelezett támogatója, és az állatok jogainak szószólója.

Portman Instagram-posztját lájkolta több tízezer rajongója, valamint Julianne Moore, Kat Dennings és Ayla Fisher színésznők is támogatásukról biztosították.

Saját alelnöke is elítéli Trumpot, amiért két antiszemitával vacsorázott

Mike Pence szerint a volt elnök „mélységesen rossz ítélőképességről” tett tanúbizonyságot és bocsánatot kell kérnie.