Hillary Clinton szerint nem szabad most a gyilkos iráni rezsimmel tárgyalni

A volt külügyminiszter szerint az USA-nak nem kellene úgy tűnnie, mintha megállapodásra törekedne Iránnal, miközben a rezsim elfojtja a tüntetéseket.

„Én most semmiről nem tárgyalnék Iránnal, beleértve a nukleáris megállapodást is”

– mondta Clinton a CNN műsorvezetőjének, Christiane Amanpournak adott interjújában.

„Amikor [a korábbi elnök, Donald] Trump kivezetett minket [a 2015-ös nukleáris megállapodásból]” – mondta – „elvesztettük a szemünket, hogy mit csinálnak Iránon belül. És azt hiszem, hogy újra beindították azokat a centrifugákat”.

Az Egyesült Államok és Irán közvetett az utóbbi egy évben tárgyalásokat folytatott a 2015-ös megállapodáshoz való visszatérésről, de ezek a tárgyalások most zsákutcába jutottak.

Nemrégiben az Egyesült Államok iráni megbízottja, Robert Malley azt mondta, hogy az iráni rezsim tüntetők elleni fellépése és az orosz drón-ügylet miatt az Egyesült Államoknak kevésbé sürgető az atomalku felélesztése.

A csütörtöki interjúban Clinton hangsúlyozta, hogy támogatja az iráni tüntetőket, mondván, hogy az Egyesült Államoknak „nem szabad úgy tűnnie, mintha egy olyan időszakban keresnénk megállapodást [Iránnal], amikor az iráni nép szembeszáll elnyomóival”.

„Remélem, hogy létrejöhet valamiféle belső megegyezés, amely több szabadsághoz, és kevesebb elnyomáshoz is vezethet”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A fociválogatott kiesését ünnepelte, agyonlőtték az iráni férfit

Irán kedden szenvedett 1-0-s vereségét az Egyesült Államok ellen a katari foci vébén.