Elmarad az amerikai-európai kereskedelmi háború?

A Politico szerint Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki washingtoni látogatása során úgy tűnik rávette Joe Bident, hogy az európai vállalatok is részesülhessenek egy vitatott amerikai támogatási csomagból.

A düh azután forrongott fel Európában, hogy világossá vált, hogy Biden inflációcsökkentő törvénye – egy 369 milliárd dolláros csomag a zöld ipar számára – elvonhatja a beruházásokat az EU-ból az Egyesült Államokba. Az olyan nagy autógyártó nemzetek, mint Franciaország és Németország panaszkodtak, hogy az amerikai törvény potenciálisan törvénytelen, mert diszkriminálja a külföldi vállalatokat az elektromos járművek ágazatában, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy „Buy American” (vegyenek amerikait).

Macron amerikai látogatását úgy vélték, mint egy eleve kudarcra ítélt utolsó erőfeszítést.

A Macronnal tartott csütörtöki barátságos sajtótájékoztatón Biden azonban sokkal több teret engedett, mint azt korábban gondolták.

„Vannak olyan finomítások, amelyeket megtehetünk, amelyek alapvetően megkönnyíthetik az európai országok számára a részvételt és, vagy a saját magukra maradást, de ez egy olyan dolog, amelyet ki kell dolgozni”

– mondta az amerikai elnök.

Az Európa kirekesztésének kérdése volt az egyik legnagyobb vita pont. Egy olyan időszakban, amikor Európa drámaian magasabb energiaárakat fizetett, mint az Egyesült Államok, sok európai úgy tekintette az inflációcsökkentő törvényt, mint egy ellenséges kísérletet arra, hogy hasznot húzzanak az európai gyengeségből.

Több vezető európai tisztviselő is amellett érvelt, hogy az EU-nak és az USA-nak egyesítenie kell erőit Kína ellen, ahelyett, hogy egymással versengenének.

Úgy tűnt, hogy ez a logika Bidennél is érvényesül. Miközben „nem kért bocsánatot” a jogszabályért, amely szerinte létfontosságú az amerikai munkahelyteremtés szempontjából, megjegyezte, hogy az IRA egyes részei javításra szorulhatnak. „Nyilvánvalóan lesznek benne hibák, és össze kell hangolni a változtatásokat” – mondta.

Elmondta, hogy az USA-val szabadkereskedelmi megállapodást kötött vállalatok számára mentességet biztosítottak, de javasolta, hogy ezt általánosabban terjesszék ki a „szövetségesekre”.

„Sok mindent meg tudunk oldani” – folytatta.

Franciaország már a következő geopolitikai konfliktusra készül

Emmanuel Macron felkészíti a francia hadsereget egy nagyobb konfliktusra – írja az EuroIntelligence.

Macron is bizakodónak tűnt a dolgok alakulását illetően.

„Nagyon jó megbeszélést folytattunk a (törvényről), és úgy döntöttünk, hogy összehangoljuk a megközelítéseinket … valamint a beruházásainkat, mert ugyanazt akarjuk, hogy biztosítsuk az iparágainkat”

– mondta Macron.

Azonban a cikk megjegyzi, hogy lehet a bizakodás lehet elhamarkodott, hiszen nem valószínű, hogy a Kongresszus Biden kérdésére megváltoztatná a törvényt.

Nem világos, hogy Biden kormánya milyen messzire menne az európaiak számára a technikai szintű kérdések megoldásában, mivel mindkét oldalon még ki kell dolgozni a részleteket. Az amerikai elnök elmondta, hogy a két vezető megállapodott abban, hogy munkacsoportjaik „nyomon követhetik” a döntéseiket.

Ezzel átadják az apró betűs részt egy EU-USA munkacsoportnak, amelynek feladata a tárgyalások vezetése a csomaggal kapcsolatos nézeteltérések megoldására irányuló kísérletekről,

de uniós tisztviselők kétségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ezen a szinten mekkora előrelépés érhető el.

A franciák számára Biden váratlan engedménye paradox módon azzal a kockázattal jár, hogy aláássa Macron otthoni kampányát, hogy az EU rávegye saját protekcionista válaszlépésre.

Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

Európa azzal vádolja Amerikát, hogy az európaiak kárára profitálnak a háborúból

Az EU tisztviselői támadják Joe Bident az egekbe szökő gázárak és a fegyvereladások miatt.