Európa azzal vádolja Amerikát, hogy az európaiak kárára profitálnak a háborúból

Az EU tisztviselői támadják Joe Bident az egekbe szökő gázárak és a fegyvereladások miatt.

Európai vezető tisztviselők dühösek Joe Biden kormányára, és most azzal vádolják az amerikaiakat, hogy egy vagyont keresnek a háborún, miközben az EU országai szenvednek – számolt be a Politico.

Európai vezető tisztviselők dühösek Joe Biden kormányára, és most azzal vádolják az amerikaiakat, hogy egy vagyont keresnek a háborún, miközben az EU országai szenvednek.

„Tény, hogy ha józanul nézzük, az az ország, amelyik a legtöbbet profitál ebből a háborúból, az USA, mert több gázt adnak el, méghozzá magasabb áron, és mert több fegyvert adnak el”

– mondta egy magas rangú tisztviselő a POLITICO-nak.

Európában egyre nagyobb a düh az amerikai támogatások miatt, amelyek azzal fenyegetnek, hogy tönkreteszik az európai ipart.

„Valóban történelmi fordulóponthoz érkeztünk” – mondta az EU magas rangú tisztviselője, aki szerint az amerikai támogatásokból eredő kereskedelmi zavarok és a magas energiaárak kettős csapása azzal fenyeget, hogy a közvéleményt mind a háborús erőfeszítések, mind a transzatlanti szövetség ellen fordítja. „Amerikának fel kell ismernie, hogy a közvélemény számos uniós országban változik”.

Egy másik vezető tisztviselő, Josep Borrell, az EU vezető diplomatája felszólította Washingtont, hogy reagáljon az európai aggodalmakra. „Az amerikaiak – barátaink – olyan döntéseket hoznak, amelyek gazdasági hatással vannak ránk” – mondta a POLITICO-nak adott interjúban.

Az Egyesült Államok elutasította Európa panaszait.

„A gázárak emelkedését Európában Putyin ukrajnai inváziója és Putyin Európa elleni energiaháborúja okozza, pont”

– mondta Biden nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. A cseppfolyósított földgáz exportja az Egyesült Államokból Európába „drámaian megnőtt, és lehetővé tette Európa számára, hogy diverzifikálódjon Oroszországtól” – mondta az NSC szóvivője.

Kereskedelmi háború jön Európa és Amerika között?

Scholz és Macron találtak valamit, amiben egyetértenek: az Egyesült Államok tisztességtelen versenye miatti növekvő aggodalom és az, hogy Európának vissza kell vágnia.

Az elmúlt hetek legnagyobb feszültségpontját Biden zöld támogatások és adók jelentették, amelyek Brüsszel szerint tisztességtelenül elfordítják a kereskedelmet az EU-tól, és az európai iparágak tönkretételével fenyegetnek. Európa hivatalos ellenvetései ellenére Washington eddig nem mutatta jelét annak, hogy meghátrálna.

Ugyanakkor a Putyin ukrajnai inváziója által okozott zavarok recesszióba taszítják az európai gazdaságokat, az infláció pedig az egekbe szökik, az energiaellátás pedig pusztítóan megszorul, ami idén télen áramszünetekkel és élelmiszer-fejadagokkal fenyeget.

Miközben az EU országai igyekeznek csökkenteni az orosz energiától való függőségüket, az Egyesült Államokból származó gázhoz fordulnak – de az európaiak által fizetett ár majdnem négyszerese az amerikai üzemanyagáraknak. Aztán ott van még az amerikai gyártmányú katonai felszerelésekre vonatkozó megrendelések valószínűsíthető megugrása, mivel az európai hadseregek kifogynak mivel Ukrajnába küldik a fegyvereiket.

Mindez túl sok a brüsszeli és más uniós fővárosok vezető tisztségviselőinek. Emmanuel Macron francia elnök szerint a magas amerikai gázárak nem „barátságosak”, Németország gazdasági minisztere pedig felszólította Washingtont, hogy mutasson nagyobb „szolidaritást” és segítsen csökkenteni az energiaköltségeket.

A blokk más részein állomásozó miniszterek és diplomaták csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy Biden kormánya egyszerűen figyelmen kívül hagyja belföldi gazdaságpolitikájának hatását az európai szövetségesekre.

A fent idézett magas rangú tisztviselő szerint amikor az uniós vezetők a G20-ak balin tartott találkozóján a magas amerikai gázárak miatt megszólították Bident, az amerikai elnök egyszerűen úgy tűnt, hogy nincs tisztában a kérdéssel.

Más uniós tisztviselők és diplomaták egyetértettek abban, hogy az amerikaiak tudatlansága az Európára gyakorolt következményekkel kapcsolatban komoly problémát jelent.

„Az európaiak láthatóan csalódottak az előzetes tájékoztatás és konzultáció hiánya miatt” – mondta David Kleimann, a Bruegel agytröszt munkatársa.

A Biden-féle inflációcsökkentő törvény (IRA) – egy hatalmas adó-, klíma- és egészségügyi csomag – körüli növekvő vita ismét a politikai napirendre tűzte a transzatlanti kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmeket.

„Az Egyesült Államok egy olyan belpolitikai menetrendet követ, amely sajnálatos módon protekcionista és diszkriminatív az amerikai szövetségesekkel szemben” – mondta Tonino Picula, az Európai Parlament transzatlanti kapcsolatokért felelős vezetője.

Fotó: EPA/DITA ALANGKARA / POOL

Európa megosztott, és minden eddiginél jobban függ a külső hatalmaktól

Az európai autonómia továbbra is távoli álom – írja Ralph Schoellhammer osztrák közgazdász.