Kártérítést fizet a Lufthansa a diszkriminált haszidoknak

Az eset a Lufthansa 401-es számú, New Yorkból (JFK) Frankfurtba (FRA) tartó járatán történt, még 2022. májusában – emlékeztet a zsido-com.

Amint korábban megírtuk,májusban egy nagyszámú haszid csoportot megakadályoztak abban, hogy átszálljanak egy Németországból Magyarországra tartó járatra, így Németországban ragadtak.

A csoport Bodrogkeresztúrra tartott, reb Sájele sírjához. A gépen összesen mintegy 150 utas utazott volna Magyarországra a Lufthansa légitársaság járatán. A beszámolók szerint szinte minden zsidó utas betartotta a maszkviselési szabályokat, kivéve egy-két renitenst, akik szóváltásba keveredtek a légitársaság személyzetével.

Az incidens következtében a légitársaság nemcsak azokat nem engedte fel a Frankfurtból Magyarországra tartó gépre, akik megszegték az előírásokat, hanem

minden, zsidónak tűnő utast kizárt az utazásból, akár hordtak maszkot, akár nem.

Az esetet a jelenlévők videóra vették, melyen a Lufthansa egyik alkalmazottja egyértelműen kijelenti, hogy az egész csoportot bünteti néhány ember mulasztásáért.

A Lufthansa ok nélkül büntette meg a Magyarországra tartó haszidokat

Időközben egy megdöbbentő videó került elő, amelyen a német légitársaság alkalmazottja beismeri, hogy tudatosan a zsidókat célozták meg.

A diszkriminatív bánásmódért jelentős kártérítést kellett kicsengetnie a Lufthansának: érintett utasonként 21 ezer dollárt (cca. 8 millió forint), plusz a cég vezérigazgatója személyesen kért bocsánatot a történtekért. A csekkeket állítólag már megkapták az utasok.

Becslések szerint körülbelül 130 utas nem szállhatott fel, ami azt jelenti, hogy a Lufthansa nagyjából 2,7 millió dollárt fizetett az incidens után.

Antiszemitizmus-menedzsert alkalmaz a Lufthansa

A német légitársaság ráadásul átveszi az antiszemitizmus nemzetközi holokauszt-emlékszövetség (IHRA) definícióját is.