A NATO-főtitkár szerint Irán nem szállíthat fegyvereket Oroszországnak

Irán vagy bármely más ország nem szállíthat fegyvert és lőszert Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújához – figyelmeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a védelmi szövetség tagjainak külügyminiszteri találkozóján kedden Bukarestben.

„Világosan kimondjuk, hogy egyetlen ország sem támogathatja Oroszország illegális háborúját, ezért Irán és egyetlen más ország sem szállíthat Oroszországnak rakétákat, drónokat vagy bármi mást, ami segíthet nekik abban, hogy folytassák ezt a brutális agressziót Ukrajna ellen”

— mondta Stoltenberg.

Annak ellenére, hogy Irán tagadja, és orosz jelzésekkel próbálja elfedni iráni eredetüket, egyértelmű, hogy a drónok stabilizátorai szerkezetükben, méreteikben és számozásukban megegyeznek a perzsa gyártmányokkal.

Chaim Regev, Izrael EU- és NATO-nagykövete hírszerzési dokumentumokat adott át Stoltenbergnek, amelyek részleteket tartalmaznak Irán Oroszországnak történő fegyverszállításairól.

Mindazonáltal a keddi konferencia résztvevői által kiadott közös nyilatkozat, amely leginkább az ukrajnai háborúra összpontosított, nem említette Iránt.

Az izraeli diplomácia mindezzel együtt elégedett azzal, hogy Irán az utóbbi időben egyre inkább téma lett a védelmi szövetségben, amely eddig inkább kerülte, hogy az iszlamista rezsim rakétáiból, atomprogramjából és más fenyegetéseiből eredő veszélyekkel foglalkozzon.

Nem tétlenkedett a Moszad: titkos hírszerzési információkat adtak át a Nyugatnak

Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban.