Ki lesz az év antiszemitája?

Az év antiszemitája címmel indít szavazást a StopAntisemitism figyelőcsoport. A jelölések megtörténtek, jelenleg az elmúlt hetekben komoly botrányt kavart Kanye West „áll az élen”, a döntősökre december 11-ig lehet szavazni.

A StopAntisemitism figyelőcsoport negyedik éves versenyének másik két döntőse Mohamed Hadid – Gigi és Bella Hadid szupermodellek apja – és Jon Minadeo II, a Goyim Defense League (GDL) nevű fehér fajvédő csoport vezetője.

„Bár ez a három ember három különböző irányból hirdeti az antiszemitizmust, egyformán veszélyesek” – mondta Liora Rez, a StopAntisemitism ügyvezető igazgatója, aki szerint „ezek az emberek katasztrófát jelentenek a zsidó nép számára az Egyesült Államokban 2022-ben. A zsidógyűlölet burjánzik, és nem látható, hogy mikor és hol lesz vége.”

West, aki jogilag „Ye”-re változtatta a nevét, a múlt hónapban tweetelte, hogy „Death Con 3” lesz a zsidókra, amit egy sor antiszemita kijelentés követett a Twitteren. Az Adidas, a Balenciaga és más cégek megszakították a kapcsolatot az előadóval, ami miatt vagyona jelentős része odaveszett.

Mohamed Hadid palesztin-jordániai luxus ingatlanfejlesztő híres lányaival együtt nyíltan a zsidó államot hibáztatta a palesztinok nehéz helyzetéért, például Izrael eltörlésére szólított fel a hírhedt palesztinbarát jelszót használva: „a folyótól a tengerig”.

Hadid személyes pénzügyi problémáit is a zsidókra fogta. Egyik legutóbbi antiszemita Instagram-posztjában Hadid a cionista zsidókat Hitlerhez hasonlította.

„Hitler terroristáknak bélyegezte a zsidókat, a németek pedig elhitték és elkövették az évszázad bűntettét” – írta Hadid. „A cionisták pedig terroristáknak bélyegezték a palesztinokat a saját földjükön. Ne féljetek, a cionisták a terroristák a saját földünkön”.

A Gój Védelem Liga (Goyim Defense League) alapítója, Jon Minadeo is dobogósként végzett a StopAntisemitism listáján, a fehér fajvédő legutóbb azzal borzolta a kedélyeket, hogy Los Angelesben egy transzparenst akasztott ki az egyik autópálya fölé, amelyen az állt: „Kanye-nak igaza van a zsidókkal kapcsolatban”.

Minadeo és a GDL régóta a szervezet figyelmének központjában van, és leginkább arról hírhedt, hogy gyűlöletkeltő és antiszemita propagandát hirdet, amelyben a zsidókat okolja a koronavírus-járványért, a 2001. szeptember 11-i terrormerényletért vagy az amerikai fegyvertartás korlátozására irányuló törekvésekért.

A döntősökre még lehet szavazni, az „Év antiszemitája 2022” cím „győztesét” december 11-én jelentik be.

Holokauszttagadó antiszemitával vacsorázott együtt Donald Trump

A volt elnök is megszólalt az üggyel kapcsolatban.