A lengyel rakéta-incidens tanulságos lehet a végtelen háború szorgalmazóinak

Bár a világsajtó már tovább lépett Jonatan S. Tobin a JNS főszerkesztője a Newsweek hasábjain arra figyelmeztet, hogy a lengyel rakéta-incidenshez hasonló forró helyzet újra megtörténhet. 

A múlthéten néhány órán keresztül úgy tűnt megvalósulhat a lehető legrosszabb: háború az Egyesült Államok és Oroszország között – idézi fel a történteket az újságíró.

Az első hírek azt állították, hogy az AP-ét tájékoztatta egy amerikai tisztviselő, miszerint a rakétát az oroszok lőtték ki. Tobin szerint a gyorsan feltöltött képek is hozzájárultak a katasztrófa elkerüléséhez, hiszen így azonnal elindult a spekuláció, hogy az első jelentések tévedhettek.

Tobin felidézi, hogy mintha az egész világ megkönnyebbülten sóhajtott volna fel mikor kiderült, hogy a rakéta ukrán volt.

„A háború okozta szenvedésekért elsősorban Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős. (…) Kilenc hónappal az invázió kezdete után azonban a háború még mindig tart. A masszív nyugati segítség és az ukrán hadsereg váratlanul briliáns teljesítménye meghiúsította Putyin revánsát”

– írja a szerző.

Azonban Tobin szerint probléma, hogy sokan Ukrajna támogatói közül úgy beszélnek, mintha a berlini fal még mindig állna, és Kelet-Németországban a Varsói-szerződés országainak csapatai készen állnának arra, hogy inváziót indítsanak Nyugat-Európa ellen, ha éppen a Kremlin azt parancsolja.

„Mindenesetre Oroszországnak még mindig egy sereg nukleáris fegyvere van. Ez azt jelenti, hogy Washingtonnak legalább olyan óvatosan kellene kezelnie, még a legtávolabbi lehetőségét is annak, hogy közvetlen konfliktusba keveredjen a NATO Oroszországgal, mint ahogy ezt a szovjet-időkben tette”

– írja Tobin, aki úgy látja, hogy a konfliktusról szóló nyugati diskurzus továbbra is éles és harcias.

„A Biden adminisztráció inkább aggódik amiatt, hogy a háború nehogy mással, mint egy teljes orosz vereséggel végződjön, mint hogy inkább attól félne, hogy a konfliktus kiterjedhet. S úgy tűnik az adminisztráció nem biztatja tárgyalásra a feleket, miközben még több szenvedés jöhet, ha a zord kelet-európai tél megérkezik”

– jegyzi meg a cikk.

Tobin szerint ebben a kontextusban kell nézni a lengyelországi incidenst.

Jonathan S. Tobin: Az amerikai zsidóság egy válság közepén van (Videó)

Heti nagyinterjúnk vendége Jonathan S. Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztője, akivel az izraeli és amerikai helyzetet elemezzük.

Ahogy a Neokohn is megírta Mark Milley tárgyalást sürget, mivel nem látja reálisnak annak lehetőségét, hogy Oroszország feladjon minden jelenleg a kezén levő ukrán terültet beleértve a Krímet. Azonban Tobin szerint úgy tűnik az ukrán vezetésnek továbbra is a teljes felszabadítás a célja. Amerika pedig azt hangoztatja, hogy rábízzák az ukránokra, hogy akkor tárgyaljanak, mikor szeretnének.

„Eközben az Egyesült Államok továbbra is hatalmas mennyiségű segélyt küld a korrupt ukrán rezsimnek, kevés elszámoltathatóság mellett. A Biden-kormányzat már elérte, hogy a Kongresszus 54 milliárd dollárt költsön Ukrajnára. Ugyanazon a napon, amikor a lengyel incidens történt, bejelentette, hogy további 37 milliárd dolláros gyorssegélyt szeretne a harcok folytatására”

– írja Tobin.

A szerző szerint problematikus, hogy bár Biden elismeri, hogy a helyzet könnyen „Armageddonba” torkolhat, mégsem törekszik ennek az elkerülésére.

„Mivel a háború vége nem látszik, valószínűsíthető, hogy a lengyelországi tragédia nem az utolsó olyan incidens lesz, amelyben felmerül a NATO bevonásának lehetősége a harcokba. Biden azonban továbbra is bátorítja Zelenszkijt a harcok folytatására irányuló elszántságában, és elvárja, hogy az amerikai nép tekintse kiváltságának, hogy fizessen érte”

– írja a szerző, aki szerint racionálisabb amerikai ukrán-politikára lenne szükség.

Fotó: EPA/Oliver Contreras / POOL

Kohncast: A harmadik világháború elhalasztva

Szerkesztőségi podcastunk legújabb adásában beszélünk a lengyelországi rakéta-incidensről, Magyarország új radarrendszeréről, és szó esik Donald Trump bejelentéséről.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.