„Sigd-in-a-Box” — az etióp zsidóság ünnepét népszerűsíti a Szochnut

A „Sigd-in-a-Box” digitális eszköztár egy olyan ünnepet elevenít fel, amelynek középpontjában a Tóra elfogadása és az Izrael és Jeruzsálem utáni vágyakozás áll, miközben teljesebb képet ad Izraelről és annak sokszínűségéről.

A Szochnut a zsidók számára világszerte megkönnyíti, hogy megünnepeljék a kedd este beköszöntött etiópiai zsidó ünnepet, a Szigd-et az új „Sigd-in-a-Box” digitális eszköztárral, amely a jelentős, ám kevéssé ismert ünnepet egy gyorstalpaló előadással, kísérő forgatókönyvvel, receptekkel, zenével, személyes történeteket tartalmazó videóval, előadókkal és egyebekkel eleveníti fel.

Az idén november 22-23. között megtartott Szigdet az etiópiai zsidók évszázadokon át őrizték.

A böjt és a megújulás napját 50 nappal a Jom Kipur után tartják,

középpontjában a Tóra elfogadása és az Izrael és Jeruzsálem utáni vágyakozás áll. Az ünnep a Jom Kipur magánéleti önvizsgálatán túlmutatva egy másik, nyilvánosabb megélése ennek az élménynek.

A Szigd nemzeti ünnep Izraelben.

Szigd: Az etióp zsidó ünnep

Ma este köszönt be az etiópiai eredetű zsidó közösség, a Beta Jiszrael (Izrael Háza) egyik legkülönlegesebb hagyománya és ünnepe.

Az elmúlt években azonban a Szochnut azon dolgozott, hogy a világ zsidósága körében is felhívja a figyelmet a Szigdre, és az ünnepet a zsidó egység ápolására használja fel. Az eszköztár most újabb forrásokat biztosít a zsidó közösségek számára, hogy ne csak többet tudjanak meg a Szigdről, hanem akár saját ünnepségeket és oktatási eseményeket is rendezhessenek az ünnep körül.

„A héber naptár sokkal többről szól, mint Ros Hásáná, Jom Kipur, Peszách, Hanuka és más jól ismert ünnepek”

– mondta Sigal Kanotopsky, a Szochnut északkelet-amerikai regionális igazgatója, és közismert etiópiai izraeli vezető, aki 40 évvel ezelőtt Szudánon keresztül vándorolt családjával Izraelbe.

„A Sigd-in-a-Box elérésével a zsidó közösségek világszerte közelebb kerülhetnek egymáshoz – megismerhetik egymás egyedi szokásait és kultúráját, majd akár de facto a Szigd nagyköveteiként is szolgálhatnak”.”

Happy Sigd!

Uploaded by Olim Beyahad on 2022-11-22.

Kanotopsky hozzátette, hogy a Szigd tanulmányozása az észak-amerikai és a világ zsidóságának teljesebb képet ad Izraelről és annak sokszínűségéről.

„A zsidó intézmények, szervezetek és vezetők használhatják digitális eszköztárunkat, hogy ott találkozzanak a fiatal amerikai zsidókkal, ahol vannak, az etiópiai zsidó közösség és más, sokszínű izraeli populációk megismertetésével”

– mondta Kanotopsky.

„A Szigd-ről tanító oktatási programokkal elérhetjük azt a célt, hogy átfogóbban és hitelesebben beszéljünk Izrael vallási és kulturális rétegeiről.”

„A Szigd csodálatos lehetőség globális zsidó közösségünk számára, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, miközben a közösségi elmélkedés e megható napját ünnepeljük”

– mondta Doron Almog, a Zsidó Ügynökség ügyvezető elnöke.

„Ez egy olyan alkalom, amikor többet tudhatunk meg a gazdag etiópiai zsidó kultúráról, és egyben tisztelgünk a nehéz út előtt, amelyet sokan megtettek – és sokan, akik még mindig várnak arra, hogy megtegyék – Jeruzsálembe.”

A Szigd ünnepről bővebben is olvashat a zsido.com mai cikkében.

Zsidó vagyok és fekete – hol a helyem?

Miután évekig megkérdőjelezték zsidóságát fekete bőrszíne miatt, Nadine Batchelor-Hunt Izraelbe utazott, hogy találkozzon az etiópiai zsidó kisebbséggel.