Trump helyett DeSantis lett a republikánus zsidók konferenciájának sztárja

Az ex-elnök csak Zoomon keresztül szólalt fel, miután azt mondta, hogy nem tud eljönni.

Donald Trump meggondolta magát, és mégis felszólalt a Republikánus Zsidó Koalíció kongresszusán.

A múlt héten a szervezet közölte, hogy Trump egy „konfliktusra” hivatkozva utasította vissza a Las Vegas-i éves kongresszusra szóló meghívást. De ez még azelőtt volt, hogy kedden bejelentette, hogy újra pályázik az elnökségre, és ezzel ő lett az első és eddig egyetlen jelölt, aki ezt hivatalosan is megtette. Csütörtökön a szervezet közölte, hogy Trump csak videóüzeneten keresztül fog beszélni.

A konferencia sztárja így Ron DeSantis floridai kormányzó lett, aki kiemelt felszólalási lehetőséget kapott, szemben Trumppal.

A konferencia egyik befolyásos résztvevője, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, azt mondta, hogy DeSantis volt a favoritja a hétvégén.

DeSantis szerinte átvette Trump politikáját, de sokkal hatékonyabban és „fegyelmezettebben” képviseli azt.

A konferenciát évek óta a Venetian kaszinóközpontban rendezik meg, amely a közelmúltig Miriam Adelson, Sheldon Adelson özvegyének tulajdonában volt, aki 2021-ben bekövetkezett haláláig a republikánusok királycsinálója volt.

A konferencia lehetőséget nyújt a jelölteknek, hogy találkozzanak olyan adományozókkal, akik megalapozhatják vagy derékba törhetik a kampányukat. A szervezők eredetileg legalább 850 küldöttet vártak a rendezvényre.

A Republikánus Zsidó Koalíció konferenciái gyakran az elnökválasztás előtt a republikánusok valószínűsíthető jelöltjeinek első állomását jelentik, ezért Trump 2015-ben és 2019-ben is személyesen jelent meg.

Trump beszédét egyébként végül az amúgy is zsúfolt szombat délelőtti programba szorították be (12 fellépő volt csak délelőtt). Az pedig, hogy nem jött el személyesen, annak lehet a jele, hogy Trump és a republikánus zsidó csoport közötti kapcsolatok igencsak fagyosak.

Miért maradt el a nagy republikánus győzelem?

Összeszedtük, hogy mi vezetett az eredményhez, amely közel egy hét után még mindig nem végleges.

Trump hazugságai a 2020-as választások kapcsán, amelyeket Joe Biden amerikai elnökkel szemben elvesztett, és ragaszkodása, hogy támogatói visszhangozzák ezeket a hazugságokat, a republikánusok jelentős része hátráltató tényezőnek tekinti. A pártból sokan már nyíltan kritizálják őt a november 8-i félidős választások után, amelyeken arra számítottak, hogy nagy fölénnyel megnyerik az amerikai képviselőházat és visszaszerzik a szenátust. Ehelyett a republikánusok alig-alig szerezték vissza a képviselőházat, a szenátus pedig továbbra is demokrata kézben maradt.

DeSantis ezzel szemben, azzal tűnt ki a választáson, hogy Floridában elsöpörte a demokrata ellenzéket, és hatalmas győzelmet aratott.

Így nem meglepő, hogy DeSantis kapta az egyik fő szombat esti felszólalási lehetőséget, amelyen Nikki Haleyvel, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövetével osztozott.

DeSantis már most egyre nagyobb teret hódít a konzervatív zsidók körében.

A fiatal politikus kormányzóságának kezdetétől fogva igyekezett bizonyítani Izrael-pártiságát, kabinetének egyik ülését egyenesen Jeruzsálemből tartotta.

A péntek esti konferenciát egyébként négy előadó nyitotta meg, akik közül hárman már korábban elhatárolódtak Trumptól: Mike Pence volt alelnök, aki a héten azt mondta, hogy ő és Trump többé nem beszélnek egymással, és hogy továbbra is dühös az elnökre, amiért nem állította meg azt a dühös tömeget 2021. január 6-án; Larry Hogan marylandi kormányzó, aki 2015 óta Trump következetes ellenfele; és Mike Pompeo, Trump külügyminisztere, aki a napokban azt mondta, hogy Trump áldozatszerepe kezd unalmassá válni.

Igaz, Trump továbbra is népszerű egyes zsidó konzervatív körökben. A hónap elején az Amerikai Cionista Szervezet kitüntette őt egy rendezvényen, amelyen személyesen vett részt. Trump történelmi változásokat hajtott végre az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésével, a Golán-fennsík izraeli szuverenitásának elismerésével, az Ábrahám-egyezmény tető alá hozásával és az iráni atomalku felmondásával.

A félidős választások legnagyobb győztese: Ron DeSantis

A választások megerősítették, hogy a floridai kormányzónak komoly esélyei vannak a 2024-es republikánus elnöki jelölésre. Hajdú Tímea írása.