Kitálalt az izraeli üzletember meggyilkolásával megbízott iráni bérgyilkos

A bérgyilkos vallomásában azt mondta, hogy szeptember 14-én Dubajból Grúziába repült, hogy meggyilkolja az izraeli üzletembert.

Amir Khan pakisztáni terroristának, akit a hónap elején küldtek Itzik Moshe izraeli üzletember meggyilkolására Grúziába, eredetileg úgy kellett volna meggyilkolnia az üzletembert, hogy elvágja a torkát – jelentette a Walla News.

A 32 éves merénylő elleni nyomozás során kiderült, hogy az eredeti küldetéstervet megváltoztatták, miután a férfi nem volt hajlandó engedelmeskedni, és azt követelte, hogy helyette kapjon egy lőfegyvert.

Khan szerint egy 45 éves – csak Sufian néven ismert -, nemzetközi terrorszervezetekkel és iráni hatóságokkal kapcsolatban álló férfi gond nélkül ment előtte Grúziába, és ő az, aki felbérelte Khant is a gyilkosság végrehajtására.

„Két lehetőségem volt rá… de mondtam neki, hogy késsel nem tudok embert ölni, és ő szerzett nekem egy pisztolyt”

– mondta vallomásában a terrorista.

A vallomásban, amelyet az egész grúz médiában közzétettek, részletesen leírta, hogyan szervezték be az iráni Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erőihez, és hogyan küldték Tbiliszibe, hogy hajtsa végre a küldetést. A nyomozással kapcsolatos publikációkból az is kiderült, hogy a gyilkosságért cserébe az iráni hatóságok szabadon engedték volna Khan jelenleg Iránban bebörtönzött barátait.

A meghiúsított merényletben érintett gyanúsítottak között van egy nő is, akit azzal gyanúsítanak, hogy a merényletet megelőzően segédkezett a hírszerzési információk gyűjtésében. Emellett a nyomozás kezdeti szakaszában letartóztattak egy pakisztáni állampolgárt és két iráni fordítót is, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bűntársként dolgoztak.

Most Grúziában egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az al-Kaidához közel álló Forradalmi Gárda képviselői szabadon mozognak az országban, és arra várnak, hogy aktivizálják őket.

Török média: Irán 35 ezer dollárt fizetett az izraeliek megöléséért ügynökeinek

A Sabah szerint a terrorsejt négy tagját június 17-én, az „utolsó pillanatban” tartóztatták le Isztambulban.