Ron DeSantis még nem tud szakítani Trumppal

A feszültség Donald Trump és Ron DeSantis között, akiket széles körben a 2024-es republikánus elnökjelöltség két komoly esélyesének tartanak, hónapok óta lappang a felszín alatt.

Trump kedd esti bejelentő beszédében nem nevezte meg közvetlenül riválisát, a volt elnök általában egyértelműbben bírálja a floridai kormányzót – olvasható az UnHerd oldalán.

DeSantis a maga részéről még nem reagált. A Trump „Szenteskedő Ron” elleni támadása a cikk szerint előre látható volt, de kényes helyzetbe hozza a kormányzót. Floridai szavazóinak többsége – és azoknak a szavazóknak a nagy része, akiket egy 2024-es republikánus előválasztáson meg kellene nyernie – Trump támogatói. Az exit pollok szerint a Trump-szavazók tizenegy százalékponttal voltak többen a Biden-szavazóknál a floridai kormányzóválasztáson – és 95%-uk DeSantisra szavazott.

DeSantis nem Trump örökségével való szakításként tünteti fel magát, hanem úgy, mint aki alkalmasabb annak folytatására, mint maga Trump.

Természetesen nem ezért preferálják őt a Trump-szkeptikus konzervatívok, akik DeSantishoz özönlöttek. A republikánus elit és a konzervatív vezetők, akik közül sokan kevésbé lelkesedtek Trumpért, mint a párt egyszerű szavazói, DeSantisban egy régóta esedékes kegyelemdöfést látnak.

A nagy konzervatív médiumok, mint a Fox News és a New York Post Trump ellen fordultak, és DeSantist a párt jövőjeként emlegették.

A GOP megadományozói, Stephen Schwarzman és Ken Griffin – milliárdosok, akik korábban Trumpot támogatták – mindketten bejelentették, hogy elpártolnak a volt elnöktől. Griffin odáig ment, hogy kifejezetten DeSantist támogatta.

De ettől függetlenül sem a jobboldali írók, sem a republikánus establishment nem mondhatja ki a végső szót ezekben a kérdésekben: az a republikánus szavazóké. A cikk szerint ha DeSantis hagyja magát a NeverTrump- vagy akár Trump-ellenes – jelöltként definiálni, akkor végleg lejáratja magát sok olyan szavazó szemében, akikre szüksége van a győzelemhez. Ha meg tudja győzni ezeket a szavazókat arról, hogy ő a MAGA-mozgalom következő lépcsőfoka, akkor talán van esélye.

Trump befolyása, legalábbis részben, segített megakasztani a régóta várt vörös hullámot, késleltetve a republikánus „lovasság” érkezését, hogy legalább még két évig homokot szórjon a Biden-program fogaskerekei közé. A republikánus szavazók azt keresik, hogy valaki vezesse azt a mozgalmat, amelyet Trump 2016-ban elindított – nem pedig azt, hogy teljesen feladja azt. De olyan valakire is szükségük van, aki meg tudja nyerni nekik a választást.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A félidős választások legnagyobb győztese: Ron DeSantis

A választások megerősítették, hogy a floridai kormányzónak komoly esélyei vannak a 2024-es republikánus elnöki jelölésre. Hajdú Tímea írása.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.