Rupert Murdoch médiamágnás hadat üzent Trumpnak

A Fox News tulajdonosa, és Amerika egyik legbefolyásosabb médiamágnása azt üzenete Trumpnak: ezúttal nem támogatja az indulását.

Az Egyesült Államokban mindössze egyetlen médiamágnás van, aki republikánus irányba hajló médiumok tulajdonosa: ez az ember Rupert Murdoch. A milliárdos kezében van a Fox News, a New York Post, és a Wall Street Journal.

Rupert Murdoch soha nem rajongott Donald Trumpért, azonban miután Trump megnyerte az előválasztást a Fox News tulajdonosa és médiumai beálltak mögé. A kapcsolat nem volt zökkenőmentes, időnként Trump megsértődött Murdochra, ha olyasmi ment a Fox-on, ami nem tetszett neki.

Azonban most, hogy a volt elnök bejelentette 2024-es indulását, komoly akadályt jelenthet neki a milliárdos.  A republikánusok nem sok pozitív sajtót kapnak a legnagyobb lapokban és tévékben, ha Trump elveszti Murdoch-ot, akkor azzal a szócsövét is elveszíti, különös tekintettel arra, hogy jelenleg az össze nagy közösségi oldalon le van tiltva.

Az egyik Murdoch médium a New York Post, a bejelentés követően gúnyosan „floridai nyugdíjasként” írt Donald Trumpról, és egyértelművé tette a lap, hogy nem támogatja a volt elnök indulását.

Megyn Kelly a Fox News korábbi sztár-műsorvezetője podcastjében elmondta, hogy ez egyértelműen üzenet a volt-elnöknek, és érezhető egy egyértelmű tónus váltás a volt elnökkel kapcsolatban.

A Specator World újságírójának a Newscorp (Murdoch cége) egy korábbi dolgozója elmondta, hogy Murdoch kizárólag üzleti okokból támogatta Trumpot, azonban 2020 után már nem tartja jó üzletnek a támogatását.

A kiszivárgott hírek szerint Murdoch azt üzente Trumpnak a bejelentés előtt, hogy nem támogatja, hogy induljon és ha megteszi, akkor ha a demokraták mást indítanak Biden helyett, akkor azt a demokratát fogja támogatni.

A Spectator újságírója szerint egyértelmű, hogy a Murdoch-birodalom Ron DeSantisban látja a 2024-es választás potenciális esélyesét, és teljes erővel őt promózzák.

Ez Trumpnak is feltűnt, aki a választást követően kifakadt Murdochra, amiért DeSantist támogatja:

Azonban a Spectator információ szerint nem Murdoch az egyetlen befolyásos ember, aki kiállt Trump mögül. A lap szerint a republikánus pénzemberek vészhelyzet-megbeszélésre készülnek Floridában, hogy megvitassák mit tegyenek Trumppal kapcsolatban.

A Blackstone milliárdos vezetője, a republikánus párt egyik legfontosabb pénzembere Steve Schwarzman már bejelentette, hogy nem hajlandó támogatni Trump kampányát. Hasonlóan tett Ronald Lauder is a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Ez egyértelmű jelzés, hogy a republikánusok legbefolyásosabb támogatói várhatóan mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzák, hogy Donald Trump legyen a jelölt.

A félidős választások legnagyobb győztese: Ron DeSantis

A választások megerősítették, hogy a floridai kormányzónak komoly esélyei vannak a 2024-es republikánus elnöki jelölésre. Hajdú Tímea írása.