Trump hivatalosan is bejelentette indulását 2024-ben

Az utóbbi időkben ugyan szinte biztosra volt vehető, hogy Donald Trump volt amerikai elnök indulni fog a 2024-es elnökválasztáson, a republikánusok szempontjából sikertelennek nevezhető félidős választások miatt – mivel sokan Trumpot okolják a konzervatív erők kudarca miatt – elképzelhetővé vált, hogy a volt elnök mégis letesz tervéről. Trump azonban kedden hivatalosan is bejelentette, hogy indul a két év múlva esedékes elnökválasztáson.

„Amerika visszatérése most kezdődik”

– mondta a 76 éves volt elnök a floridai Mar-a-Lago rezidenciáján lévő, díszes, amerikai zászlóval díszített bálteremben összegyűlt több száz támogatójának.

„Annak érdekében, hogy Amerika ismét nagyszerűvé és dicsőségessé váljon, ma este bejelentem jelöltségemet az Egyesült Államok elnöki tisztségére” – mondta Trump, aki pillanatokkal korábban benyújtotta hivatalos 2024-es papírjait az amerikai választási hatósághoz.

„Azért indulok, mert úgy gondolom, hogy a világ még nem látta, milyen dicsőséges lehet ez a nemzet” – mondta Trump.

„Újra Amerikát fogjuk az első helyre tenni”.

Trump szokatlanul korai belépését a Fehér Házért folyó versenybe Washingtonban úgy értékelik, mint egy kísérletet arra, hogy megelőzze a többi republikánust és hogy elhárítsa az ellene irányuló esetleges büntetőjogi vádakat.

A bejelentés abban az időben következett, amikor a republikánusok még sebeiket nyalogatják a csalódást okozó félidős választások után, amelyeket sokan a Trump által támogatott jelöltek gyenge teljesítményének tulajdonítanak, és egyesek nyíltan felteszik a kérdést, hogy Trump – megosztó politikájával és jogi problémáival – megfelelő személy-e arra, hogy legközelebb a párt színeiben induljon, hiszen több vizsgálat is folyik ellene az első elnöki ciklusa előtti, alatti és utáni magatartásával kapcsolatban – ami végső soron akár a kizárását is eredményezheti.

Republikánus párton belüli legfőbb kihívója a rendkívül sikeres Ron DeSantis floridai kormányzó, aki viszont a november 8-i előválasztáson elsöprő újraválasztási győzelmet aratott államában.

A tőle megszokott harcias beszédében Trump kedden támadta Joe Biden elnököt az infláció és a bűnözés miatt, és dicsérte saját elnöki eredményeit, köztük az Iszlám Állam megdöntését és a Mexikóval közös határfal építését.

„A mi vezetésünk alatt nagyszerű és dicsőséges nemzet voltunk. De most egy hanyatló nemzet vagyunk”

– mondta.

„Két év alatt a Biden-kormányzat tönkretette az amerikai gazdaságot” – mondta.

„Győzelmünkkel ismét a valaha volt legnagyobb gazdaságot fogjuk felépíteni”.”

„Biztosítani fogom, hogy Joe Biden ne kapjon még négy évet” – fogadkozott Trump miután nemrégiben a 79 éves Biden is bejelentette, hogy indulását fontolgatja 2024-ben.

A félidős választások legnagyobb győztese: Ron DeSantis

A választások megerősítették, hogy a floridai kormányzónak komoly esélyei vannak a 2024-es republikánus elnöki jelölésre. Hajdú Tímea írása.