Szmotrics: „Jobbra szavaztál, tehát jobbat fogsz kapni”

A radikális, vallásos cionista párt elnöke, Bezalel Szmotrics a 25. Knesszet első frakcióülésének kezdetén kijelentette:

„Ezúttal nem hagyjuk, hogy bárki, sem belülről, sem kívülről ellopja a szavazatunkat, és garantálni fogjuk, hogy jobbat kapnak, akik jobbra szavaztak. Akik minket választottak, bizalmat helyeztek belénk, és teljes joggal várják el tőlünk, hogy teljesítsük, amit ígértünk nekik – és ezúttal nincs és nem is lesz kifogás”.

A Benjamin Netanjahu megválasztott miniszterelnökkel folytatott tárgyalások során tapasztalt küzdelmekre reagálva, de nevek említése nélkül Szmotrics kijelentette:

„Homogén és baráti koalíciónk van, a legtöbb fontos kérdésben megegyezéssel. Egy olyan kormány nehéz másfél éve után, amely a terrorizmus támogatóira támaszkodott itt a Knesszetben, és segített ellenségeinknek felemelni a fejüket, a nemzeti tábor minden pártja megfogadta, hogy Izrael zsidó államát újra a helyes útra tereli.”

A kedd reggeli véres terrortámadásra utalva Szmotrics részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Újabb halálos áldozatokat követelt a palesztin terror Szamáriában

Délutánra háromra nőtt a merénylet áldozatainak száma, mert életét vesztette az az izraeli is, akit az ellopott autóval elgázolt a menekülő palesztin terrorista.

„Ma reggel Szamáriában fájdalmas emlékeztetője volt annak az létezésünkért folytatott harcnak, amelyet itt vívunk ellenségeink ellen a zsidóság mintegy százéves újjáéledéséért Izrael földjén, valamint a legfontosabb és legsürgetőbb napirenden lévő kérdésnek: a terrorizmus elleni megalkuvás nélküli küzdelemnek és Izrael állam és Izrael polgárai biztonságának helyreállításának”

– folytatta Szmotrics.

„A terrorizmus felütötte a fejét, és ezt látjuk, különösen Júdeában és Szamáriában. Késelés, lövöldözés, autókkal való elgázolás, kődobálás. Véget kell vetnünk ennek”

– mondta.

„Ehhez a védekezésről a támadásra kell áttérnünk, határozottan üldözni kell a terroristákat és a működtetőiket. Erővel fellépni a terrorizmus ellen. Hogy aki kezet, fegyvert vagy követ emel, az tudja, hogy az ő vére szárad a fején, és ő és az ő támogatói súlyos árat fognak fizetni érte”

– mondta.

Visszatérve a frakciója előtt álló égető kérdésre, nevezetesen a koalíciós tárgyalásokra a vonakodó Netanjahuval, aki helyettük valószínűleg Beni Ganzot csábította volna be szívesebben, ha csak tehetné, Szmotrics bizakodó hangot ütött meg:

„Izrael állam és Izrael polgárainak biztonságának helyreállítása érdekében az ellenzékben lévő nemzeti tábor minden pártja együtt dolgozott, sikerült megbuktatnunk az előző kormányt, és végül Izrael népe is megszólalt, és elhatározta, hogy Izraelben egy zsidó és nemzeti kormány jön létre, amely Izrael minden polgáráról gondoskodik.

„Több mint félmillió állampolgár 14 mandátumot adott nekünk és a hatalmat, hogy valódi változást érjünk el. És világosan mondom: ami volt, az nem az, ami lesz. Barátommal, Itamar Ben Gvirrel és a Benjamin Netanjahu vezette kormány minden partnerével teljes mértékben együttműködve, Isten segítségével helyre fogjuk állítani a biztonságot és a kormányzást.

Miért támadják Izrael következő kormányát, mielőtt az megalakult volna?

A következő izraeli kormányt várhatóan alkotó pártok egyike sem felel meg pontosan azoknak a sztereotípiáknak, amelyeket a túlfűtött kritikusok előre elítélnek.

„Rendbe fogjuk hozni az igazságszolgáltatási rendszert, szabályozni és megnyitni a településeket Júdeában és Szamáriában, meghiúsítjuk a Palesztin Hatóság erőfeszítéseit, hogy átvegye az irányítást a területek felett és terrorista államot hozzon létre, megerősítjük az ország zsidó identitását, és gondoskodunk a megélhetési költségekről, hogy Izrael Állam növekedni tudjon, és Izrael minden polgára méltósággal élhessen.”.

Az izraeli médiában terjedő pletykákra utalva, miszerint a Biden-kormány figyelmeztette volna Netanjahut, hogy ne vegye be „szélsőjobboldali” frakcióját a kormánykoalíciójába, Szmotrics azt mondta:

„Nem szabad engednünk a palesztinok terrorista fenyegetéseinek, akik megpróbálnak beavatkozni az új kormány megalakításának folyamatába, és barátainknak világszerte szintén tiszteletben kell tartaniuk demokratikus döntéseinket”.

Szmotrics ezután visszavágott az izraeli központi szakszervezetnek, a Hisztadrutnak, amelynek vezetői már kijelentették, hogy bojkottálni fogják, ha ő lesz a következő pénzügyminiszter, mondván:

„A belső színtéren nem fogjuk hagyni, hogy a Hisztadrut vagy bármely más baloldali elem döntsön helyettünk, és diktálja a gazdaságpolitikát és a kinevezéseket az új kormányban”.

Szmotrics zárta mondandóját:

„Csak Izrael polgárai fogják meghatározni, hogy milyen kormány alakul Izraelben és milyen politikát folytat majd, és ők két héttel ezelőtt élesen és világosan kifejezték kívánságaikat”,

majd hozzátette:

„Nagy felelősséggel és elszántsággal fogunk cselekedni, hogy Önöket, Izrael polgárait szolgáljuk, és Isten segítségével cselekedni fogunk és sikerrel járunk”.

Nem, nincs vége annak az Izraelnek, amelyet eddig ismertünk

Az az Izrael ugyanis soha nem is létezett. Daniel Gordis válasza a New York Times sopánkodására.