Szaúd-Arábiába látogat a kínai elnök

Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter szerint Hszi Csin-ping kínai vezető közelgő szaúd-arábiai látogatása során a regionális biztonság és a kereskedelmi kapcsolatok megerősítése lesz a prioritás.

A látogatásra – amelyre várhatóan decemberben kerül sor – a szaúdi királyság és az Egyesült Államok között az olajellátás körül kialakult vita miatt feszült kapcsolatok közepette kerül sor, miközben az Egyesült Államokat aggasztja az Öböl menti arab államok és Kína közötti növekvő együttműködés.

Dzsubeir azt mondta, hogy a kínai és szaúdi vezetők közötti látogatások „természetesek”, anélkül, hogy részleteket közölt volna az utazásról.

„Kína Szaúd-Arábia legnagyobb kereskedelmi partnere, hatalmas beruházásaink vannak Kínában, és a kínaiaknak is hatalmas beruházásaik vannak Szaúd-Arábiában”

– mondta az egyiptomi COP27 klímacsúcs margóján.

„Hatalmas befektetésekről lévén szó ezek a látogatások nem szokatlanok”

– folytatta.

A szaúdi-kínai olajüzlet figyelmeztetés a Nyugatnak

A Szaúd-Arábiából érkező híreknek ébresztőként kell szolgálnia a Nyugat számára, amelyet eddig inkább az erkölcsi pózolás, mint a stratégiai gondolkodás érdekelt.

„Ugyanez a helyzet más kereskedelmi partnereinkkel és stratégiai partnereinkkel is, legyen szó az Egyesült Államokról, az Egyesült Királyságról, Franciaországról vagy Németországról – az országok ezt teszik”.

Két, a Hszi utazását megelőző megbeszéléseket ismerő forrás szerint a kínai miniszterelnök várhatóan december második felében látogat el a kínai-öböl menti csúcstalálkozóra, ahol a hat országot tömörítő FUL Együttműködési Tanács vezetőivel együtt részt vesz egy kínai-öböl menti csúcstalálkozón, valamint egy másik tervezett csúcstalálkozón más arab vezetőkkel.

A látogatás során napirenden lévő egyéb témákról kérdezve Jubeir elmondta:

„Áttekintjük azokat az ügyeket, amelyek érdekelnek minket: A stabilitás és a biztonság a régióban és a világban, hogyan lehet tovább növelni a két ország közötti kereskedelmet és beruházásokat, és természetesen az éghajlat kérdése is a nemzetközi kapcsolatok szempontjából most a napirend élén áll.”

Itt az új világrend, amely nem a Nyugat érdekei körül forog

A Nyugat olajigénye már nem elsődleges szempont – írja a brit közgazdász az OPEC+ döntésével kapcsolatban, amely pofon Joe Biden kormánya számára.