Izraeli tulajdonú olajszállító tartályhajót ért dróntámadás az Ománi-öbölben

A Pacific Zircon nevű olajszállító tartályhajót egy szingapúri székhelyű cég üzemelteti, amelynek tulajdonosa az izraeli milliárdos Idan Ofer. Az eset az Iránnal kapcsolatos fokozott feszültségek közepette történt.

Egy Idan Ofer izraeli milliárdos tulajdonában lévő céghez tartozó olajszállító tartályhajót dróntámadás ért az Ománi-öbölben – közölte szerdán az Associated Press tudósítója egy védelmi tisztviselőre hivatkozva.

A szóban forgó tartályhajó, a Pacific Zircon egy libériai zászló alatt közlekedő olajszállító, amelyet a szingapúri székhelyű Eastern Pacific Shipping üzemeltet, és Ofer tulajdonában van – írja az AP.

Az Eastern Pacific Shipping közleményben közölte, hogy a Pacific Zircon olajszállító tartályhajó tatja megsérült, amikor Omán partjaitól mintegy 240 kilométerre találatot kapott, de a legénységnek a jelek szerint nem esett baja, és nem történt olajszennyezés a vízben.

„Az előzetes jelentések szerint a hajót… egy lövedék találta el” – közölte az Eastern Pacific Shipping. „A hajótestben kisebb sérülések keletkeztek, de nem ömlött ki rakomány, és víz sem szivárgott be”.

Az Egyesült Államok haditengerészetének ötödik flottája tud egy kereskedelmi hajót érintő incidensről az Ománi-öbölben – mondta Timothy Hawkins parancsnok szerdán a Reutersnek.

Az ománi Tengerbiztonsági Központ a Reuters megkeresésére azt mondta, hogy egyelőre nincs további információjuk az esetről.

A MarineTraffic hajózási nyomkövető oldal szerint a Pacific Zircon nevű tartályhajót utoljára hétfő reggel látták az ománi Liwa partjainál. Hétfő délután indult el az ománi Soharból, úti célja pedig az argentínai Buenos Aires kikötője volt.

A hajó utoljára kedden jelezte pozícióját az Ománi-öböl közelében.

Irán csatlósaira csapott le az izraeli légierő

A libanoni terrorszervezet és az Irán-által támogatott szíriai milíciák voltak a célpontok.