Felesküdött az új izraeli parlament

Felesküdött az új izraeli parlament, a Knesszet, de késik a kormányalakítás – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

„Izrael polgárai azt várják Önöktől, hogy értük dolgozzanak”

– mondta Jichák Herzog államelnök az esketési ceremónián.

„Izrael polgárai ma is büszkék az ebben az évben fennállásának 75. évfordulóját ünneplő államukra, hisznek útjának igazságában, de be kell vallanunk, hogy kimerültek a belső küzdelemben és annak következményeiben. Most elsősorban Önökre, a választott képviselőkre hárul a felelősség azért, hogy leszokjunk szüntelen konfliktusainkról”

– tette hozzá.

Felesketésük előtt körbevezették a Knesszetben Izrael 25. parlamentjének 23 újonnan megválasztott, első alkalommal szolgáló képviselőjét, hogy megismerjék a helyi szabályokat, a 120 tagból álló intézmény működését. Bemutatták nekik a jogalkotási eljárásokat, a rendelkezésükre álló munkaeszközöket, a Knesszet különböző részlegeinek szerepét, és elkészítették hivatalos képviselői fényképüket.

Miki Levy házelnök arra figyelmeztette az új törvényhozókat, hogy az előző, 24. Knesszet rossz példát mutatott a demokratikus társadalmakban szükséges politikai közbeszédre.

„Súlyos viták zajlanak itt, de azt javaslom, hogy az ügy érdemi kérdéseiről beszéljenek, és ne személyeskedjenek, tiszteletteljesen szóljanak egymáshoz”

– tanácsolta Levy.

Netanjahu: Az egész ország miniszterelnöke akarok lenni

A Likud vezetőjének 28 napja van összeállítani koalíciós kormányát a jobboldali és vallásos pártokból álló szövetségeseivel.

A 25. Knesszet 91 férfiból és 29 nőből áll, vagyis a teljes létszám 76 százaléka férfi, noha a nők aránya Izrael lakosságában közel 51 százalék, tehát nemük jelentősen alulreprezentált a Tisztelt Házban.

A parlament tagjainak többsége (72) szekuláris vagy csak hagyományőrző zsidó, húszan a nemzeti vallásos horgolt kapedlisek közé tartoznak és 18-an ultraortodox, vagyis szigorúan vallásos zsidók. Egy keresztény és egy drúz nemzetiségű képviselő is lesz, valamint nyolc muzulmán, akik csak a képviselők hat százalékát adják, noha a lakosságon belüli arányuk több mint 17 százalék.

A 120 képviselő közül 109-en házasságban élnek, négyen párkapcsolatban, hárman elváltak, ketten özvegyek, és csak ketten hajadonok vagy nőtlenek. A legtöbb örvényhozónak három gyermeke van, de 31-nek közülük öt-tíz gyermeke született.

Az Egyesült Tórapárthoz tartozó Iszrael Eichlernek 14, és további négy képviselőnek tíznél több gyermeke van, ők mindannyian Netanjahu tömbjéhez tartozó pártokban politizálnak.

Bekapcsolva maradt az izraeli elnök mikrofonja és mondott egy kellemetlent

Jichák Herzog éppen olyasmit mondott, amit nagyon nem akart világra kürtölni.

A parlamenti tagok közül 12-en 40 év alattiak, és csak öten – köztük Benjamin Netanjahu – 70 év felettiek. A legfiatalabb a Vallásos Cionistákhoz tartozó Jichák Vasszerlauf, 30 éves. A legidősebb Chaim Katz ebben a hónapban ünnepli 75. születésnapját. Több mint ötvenen az ország központi részén élnek, csak 17-en járnak be majd délről és 17-en Észak-Izraelből. 16 képviselőnek ad otthont Jeruzsálem, és 14-nek Tel-Aviv.

A győztes pártok két hete, a választásokat követően úgy tervezték, hogy a képviselőkkel egy időben felesküszik már az új kormány is, azonban ez elmaradt, ugyanis elakadtak a koalíciós tárgyalások a Benjamin Netanjahut támogató, 64 képviselővel rendelkező tömb pártjai között.

Elsősorban Bezalel Szmotrics, a radikális jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt elnöke, és a jobboldali Likud párt élén álló Netanjahu között alakult ki feszültség, és szakadtak meg a kapcsolatok. A ynet szerint azért, mert Szmotrics ragaszkodik a pénzügyi vagy a védelmi tárcához, de ezeket a kormányfőjelölt nem kívánja neki adni.

Netanjahu elsőként a koalíciós pártokkal próbálja meg kialakítani a megállapodásokat, és csak ezután osztja ki saját pártjában a tárcákat, és ezért mindeddig a Likudon belül sem haladtak előre a miniszteri tárcák, és más tisztségek meghatározásával.

Jaír Lapid, a Van Jövő nevű centrista párt elnöke addig marad miniszterelnök, amíg meg nem születik az új kormány, melynek megalakítására a november 1-i választásokon győztes Benjamin Netanjahut kérte fel vasárnap Jichák Herzog államfő.

Nem, nincs vége annak az Izraelnek, amelyet eddig ismertünk

Az az Izrael ugyanis soha nem is létezett. Daniel Gordis válasza a New York Times sopánkodására.