Bekapcsolva maradt az izraeli elnök mikrofonja és mondott egy kellemetlent

Jichák Herzog izraeli elnök a Sász, ortodox szefárdiakat tömörítő párt képviselőivel folytatott szerdai találkozójának élő közvetítése végén bekapcsolva maradt a mikrofon, így hallható volt, amint figyelmeztette a párt vezetőit, hogy ne működjenek együtt az Ocma Jehudit elnökével, a radikális politikus Itamar Ben-Gvirrel a következő kormányban.

„Van egy kérdés, amit nem említettem – a Templom-heggyel lesz gondotok. Ez egy kritikus kérdés. És van egy partneretek, aki miatt az egész világ szorong. Azt is megmondtam neki, hogy ami köztünk elhangzik, azt tényleg nem szabad nyilvánosságra hozni. Nem akarok bajt okozni. Tényleg nem szabad nyilvánosságra hozni”

– mondta Herzog, miközben mikrofonja épp bekapcsolt állapotban volt.

Az elnöki rezidencia a kirobbant botrányra reagálva közölte: „

Az elnök ismertette a Sász frakció képviselőivel a hozzá érkezett megkereséseket, köztük az Itamar Ben-Gvir bizonyos kérdésekben elfoglalt álláspontjával kapcsolatos aggodalmakat. A beszélgetés során az elnök hangsúlyozta a minden választott tisztségviselőre háruló felelősséget”.

„Az elnök a múlt csütörtökön a frakciók összes vezetőjével folytatott megbeszéléseinek részeként felhívta Ben-Gvir képviselőt is, és egy nyílt és őszinte beszélgetés során neki is felvetette a személyéhez fűződő aggodalmakat” – tették hozzá.

Herzog elnök szerdán kezdte meg a konzultációt a múlt heti, a 25. Knesszetre vonatkozó választási eredmények kézhezvétele után a Knesszetbe jutott pártok képviselőivel.

A pártok képviselői javaslatokat tesznek arra, hogy kiket bízzanak meg a kormányalakítással, ez a folyamat péntekig tart.

A Likud párt elnöke, Benjamin Netanjahu várhatóan 64 képviselő ajánlását kapja meg, és így ő kapja a kormányalakítás feladatát.

Kohncast: Izrael döntött. Van-e okunk örülni?

Itt a Kohncast legújabb epizódja, fókuszban az izraeli választások.