Ron DeSantis már 7 százalékkal vezet Trump előtt a népszerűségi versenyben

A YouGov októberi felmérése még Trump tízszázalékos előnyét jelezte a floridai kormányzóval szemben, de úgy tűnik, azóta fordult a kocka – írja a Mandiner.

Egy új országos felmérés szerint Ron DeSantis floridai kormányzó 7 pontos előnnyel vezet a korábbi elnökkel, Donald Trumppal szemben egy esetleges elnökjelölti előválasztási csatában. Ez az első ilyen felmérés a 2020-2024-es ciklusban, és az első olyan felmérés 2016 februárja óta, amely Trump a republikánus párton belüli gyengülését mutatja.

A YouGov pénteken közzétett felmérése szerint a republikánusok és az inkább a Grand Old Party felé hajló bizonytalanok 42%-a DeSantist preferálja Trump helyett a párt 2024-es jelöltjeként, míg a megkérdezettek 35%-a továbbra is a 45. elnök mellett áll.

A felmérés november 9-11 között, a keddi félidős választások utáni három napban készült, 1500 személy online megkérdezésével, ebből 413-an republikánusnak vagy inkább a republikánusok felé hajlónak mondták magukat. A teljes minta hibahatára 3 százalék.

Ez egyben azt is jelenti, hogy fordulat következett be októberhez képest, amikor amég ugyanez az közvélemény-kutató Trump tízszázalékos előnyét mutatta DeSantissal szemben.

A félidős választások legnagyobb győztese: Ron DeSantis

A választások megerősítették, hogy a floridai kormányzónak komoly esélyei vannak a 2024-es republikánus elnöki jelölésre. Hajdú Tímea írása.