A nagy találkozó: Biden elkerülné a közvetlen konfliktust Kínával

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai vezető „őszintén beszéltek a prioritásaikról és szándékaikról egy sor kérdésben” – olvasható a Fehér Háznak a találkozóról szóló közleményében.

„Biden elnök kifejtette, hogy az Egyesült Államok továbbra is erőteljesen versenyezni fog (Kínával), többek között az otthoni erőforrásokba való befektetéssel és a szövetségesekkel és partnerekkel való összehangolt erőfeszítésekkel világszerte” – közölte a Fehér Ház.

„Megismételte, hogy ez a verseny nem torkollhat konfliktusba, és aláhúzta, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának felelősségteljesen kell kezelnie a versenyt, és nyílt kommunikációs vonalakat kell fenntartania.”

A Fehér Ház szerint Biden kiemelte a lehetséges együttműködés területeit, többek között az éghajlatváltozással kapcsolatban. De felvetette az emberi jogi aggályokat is, többek között Hszincsiang, Tibet és Hongkong kapcsán.

Kitértek Tajvanra is, mondván, hogy „az Egyesült Államok ellenzi a status quo bármelyik fél általi egyoldalú megváltoztatását, és a világnak érdeke a béke és stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban”.

„Felvetette az Egyesült Államok kifogásait a Kínai Népköztársaság Tajvannal szembeni kényszerítő és egyre agresszívebb fellépéseivel szemben, amelyek aláássák a Tajvani-szoroson és a tágabb térségben a békét és a stabilitást, és veszélyeztetik a globális jólétet” – mondta Biden a Fehér Ház szerint.

Az ukrajnai háború is szóba került.

Megállapodtak abban, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kínába látogat utólagos megbeszélések céljából.

A megbeszéléstó 3 órán át tartott, mivel, ahogy a BBC tudósítója megjegyezte Hszi nem beszél angolul az ilyen találkozók során, ezért kénytelenek fordítókat alkalmazni.

„Egy amerikai tábornok azt mondta nekem, hogy Kína meg fogja támadni Tajvant”

Tim Marshall, A földrajz fogságában szerzője interjút adott a Neokohnnak, melyben beszélt az orosz-ukrán konfliktusról, Iránról és a Kína-Tajvan feszültségről. Interjú.