„Oroszország most veszíti el a legjobb embereit” – összeomlóban az orosz oktatás

Denisz Szkopin, a Szentpétervári Állami Egyetem professzora elmondta, hogyan hat az ukrajnai háború az orosz oktatási rendszerre.

„Úgy gondolom, hogy az orosz kutatási és oktatási rendszer tulajdonképpen összeomlóban van”

mondta nemrég Szkopin a BBC-nek.

„Tudomásom szerint néhány jó szentpétervári és moszkvai egyetemen most rengeteg üres tanári állás van, csak azért, mert az emberek elmentek”.

Szkopint október 26-án rúgták ki az egyetemről, mert ellenezte országa ukrajnai invázióját – jelentette a Szabad Európa Rádió múlt szombaton. A docens, aki filozófiát tanított a Szabadbölcsészettudományi Karon, tiltakozott Oroszország „részleges mozgósítása” ellen is, amely 300 ezer tartalékost küldött az ukrajnai harcokba.

A professzort letartóztatták és 10 napra őrizetbe vették, mert részt vett a Kreml mozgósítási törekvése elleni tiltakozáson, amelyet szeptember végén jelentett be az orosz vezető.

Oroszország „szent háborúja” Ukrajna és a Nyugat ellen

Az orosz vezetés tisztában van vele, hogy az orosz népben élő messianisztikus küldetéstudat, mennyire komoly támogatást jelenthet számára egy háború során.

Letartóztatása után az egyetemtől elbocsátó végzést kapott, amelyben az állt, hogy „a dolgozó által elkövetett cselekmény erkölcstelen és összeegyeztethetetlen az oktatási feladatok végrehajtásával és e munka folytatásával”. A professzort mégis megdicsérték a diákjai az utolsó munkanapján.

Szkopin elmondta, hogy „meglehetősen szokatlan és példátlan”, hogy professzorok és tudományos munkatársak elhagyják Oroszországot, „mert korábban nagyon nehéz volt oktatói állást kapni Oroszországban”.

„Most ez nagyon másképp van, és tudomásom szerint egyes egyetemeken már mesterhallgatókat kérnek fel a professzorok helyett tanítani” – tette hozzá.

„El lehet képzelni, hogy ez milyen hatással lesz az orosz oktatási rendszerre, az orosz egyetemi rendszerre. Ez katasztrófa.”

Szkopin folytatta: „Oroszország most veszíti el a legjobb embereit. A legműveltebb, a legenergikusabb, a legkritikusabban gondolkodó emberek hagyják el az országot. Könnyen érthető, hogy ez milyen következményekkel jár az orosz gazdaságra, az orosz oktatásra, az orosz kultúrára nézve”.

A professzor szerint egy nemzetközileg elismert tudósok nélküli országnak nincs jövője, hozzátéve, hogy „az orosz tudomány halott február 24-e óta”.

Demkó: Senki ne éljen illúzióban Oroszországról

„Ha valaki nem szereti a mai Ukrajnát, át tudom érezni, nincs rajta sok szeretni valónk, de senki ne éljen illúzióban Oroszországról” – írja a biztonságpolitikai szakértő.