Elon Musk hatalomátvétele után kilőtt az antiszemitizmus a Twitteren

A Rágalmazásellenes Liga bojkottra szólította fel a hirdetőket.

Egy héttel azután, hogy Kanye West, aki most Ye néven fut, elvesztette a legtöbb támogatóját antiszemita megjegyzései miatt, és az antiszemita tartalmak nyilvánvalóan elszaporodtak a platformon, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) találkozott Muskkal, a közösségi médiaóriás új tulajdonosával a gyűlöletbeszédnek az oldalról való távoltartásáról.

Három nappal később a Network Contagion Research Institute, amely az online gyűlölet és dezinformáció terjedését figyelő cég, a Twitteren a zsidóellenes tartalmak „erőteljes növekedését” tapasztaltak. Az intézet pénteken közölte, hogy „a zsidóhoz kapcsolódó kifejezéseket óránként több mint 5000-szer tweetelik”, és hogy ezek közül „a legnépszerűbb tweetek nyíltan antiszemita jellegűek”.

Most az ADL ahelyett, hogy Muskkal együtt dolgozna új tartalommoderációs eszközök kifejlesztésén, felszólította az összes hirdetőt, hogy függesszék fel a Twitterrel való kapcsolatukat, miközben éles kritikát fogalmaztak meg Musk vezetésével szemben.

„A hét elején találkoztunk Elon Muskkal, hogy kifejezzük mélységes aggodalmainkat néhány tervével és a mérgező tartalmak megugrásával kapcsolatban a felvásárlását követően” – áll az ADL-t is magában foglaló Stop Hate For Profit koalíció közleményében. „Azóta a gyűlölet és a dezinformáció elszaporodott, és olyan lépéseket tett, amelyek miatt attól tartunk, hogy a legrosszabb még csak most jön”.

„Jelen pillanatban felszólítjuk a hirdetőket, hogy szüneteltessék globálisan a költéseiket, amíg nem válik világossá, hogy a Twitter továbbra is elkötelezett-e amellett, hogy biztonságos hely legyen a hirdetők, valamint a társadalom egésze számára”

– áll a Stop Hate For Profit közleményében.

A csoport kapcsolata Muskkal elképesztő gyorsasággal siklott ki a sínről. Az ADL és a koalíció különböző tagjai, köztük a NAACP, a Color of Change, az Asian American Foundation és a Free Press médiamegfelelőségért küzdő érdekvédelmi csoport, a kezdeti találkozójukon még arra sürgette Muskot, hogy dolgozzon ki robusztus tartalommoderációs eszközöket.

Elon Musk: Ezért vettem meg a Twittert

A milliárdos kifejtette, hogy miért volt fontos neki a közösségi oldal megvásárlása. Már el is kezdte a Twitter vezetőinek kirúgását.

A csoportok azt is megpróbálták elérni, hogy Musk ne tweetelje tovább saját maga az összeesküvés-elméleteket és problémás tartalmakat. A vállalkozó korábban megosztott, majd törölt egy linket egy jobboldali összeesküvés-elméletről, amely egy olyan férfiról szólt, aki megtámadta Nancy Pelosi házelnök férjét a házában (a támadó maga is számos antiszemita összeesküvés-elméletet osztott meg az interneten).

Musk ezt követően elismerően tweetelt az ADL találkozójáról (ez a lépés feldühítette néhány antiszemita rajongóját), és az ADL alelnöke, Yael Eisenstat a Protocolnak elmondta, hogy Musk biztosította a csoportokat, hogy nem akarja, hogy a Twitter „gyűlöleterősítővé” váljon.

Csütörtök késő estére azonban Kanye West – aki 38 millió követőjével a Twitter egyik legnépszerűbb felhasználója – újabb antiszemita tirádába kezdett a platformon, ahová nemrég engedték vissza, miután gyűlöletbeszéd miatt felfüggesztették. Musk azt mondta, hogy nem játszott szerepet Kanye West visszahelyezésében.

Szintén nemrégiben állt vissza Mark Finchemnek, egy arizonai republikánus jelöltnek a fiókja. Finchem, aki a jelentések szerint 10 000 dollárnyi adományt kapott a szélsőjobboldali kormányellenes milíciától, az Oath Keepers-től, annak ellenére, hogy saját állítása szerint nem tagja a csoportnak. A politikus büszkén fogadta el Andrew Torba támogatását is, aki nyílt antiszemitaként alapította meg a Gab közösségi médiaplatformot, amely hemzseg az antiszemita felhasználóktól.

Finchem fiókját alig több mint egy héttel a félidős választások előtt és Musknak az ADL-lel való találkozója előtt állították vissza. A 2020-as választások eredményeit is tagadó jelölt megköszönte Musknak a visszaállítását, kijelentve: „A Twitter sokkal jobb veled az élen”.

Helyreállítják a Twitterről korábban törölt felhasználók fiókjait

Néhány hétig is eltarthat, de azoknak fiókját nem állítják vissza, akiket zaklatás, erőszak, a választás és a korononavírussal kapcsolatos félretájékoztatásra hivatkozva zártak ki.