Elismerte Biden: vádat emelhetnek ellene, ha elveszítik a félidős választást

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elismerte, hogy a felelősségre vonás (impeachment) veszélye fenyegeti, ha a jövő heti félidős választásokon a republikánusok megszerzik a Kongresszus irányítását.

Biden a lehetséges vádemelésről beszélt, miközben Mike Levin demokrata képviselő mellett kampányolt, aki a kaliforniai 49. kongresszusi körzetben indul az újraválasztásért.

A kongresszus néhány republikánus tagja már jelezte, hogy szándékában áll Biden ellen vádemelési indítványt benyújtani, ha a republikánusok átveszik a képviselőház és esetleg a szenátus irányítását a napokon belül esedékes félidős választásokon.

„Már most azt mondják, hogy ha visszanyerik a képviselőházat és a szenátust, akkor vádat emelnek ellenem”

– mondta Biden egy San Diegó-i tömegnek. „Nem tudom, hogy mi a fenéért fognak vádat emelni ellenem.”

Ez a megjegyzés nevetést váltott ki a közönségből, de Biden folytatta: „Nem, nem viccelek”.

„Nemrég azt mondták, hogy „ne beszéljünk erről addig, amíg nem nyerünk”” – tette hozzá az elnök.

Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbségi vezetője, aki valószínűleg házelnök lesz, ha a republikánusok megszerzik a képviselőházi többséget, októberben azt mondta a Punchbowl Newsnak:

„Szerintem az ország egyáltalán nem szereti, ha az impeachmentet politikai célokra használják”.

Ennek ellenére egyes republikánusok azt szorgalmazzák, hogy Bident vád alá helyezzék, és a képviselőház irányítása növelheti a nyomást a Republikánus Párt vezetésére, hogy szavazzon róla.

Tavaly Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő határozatot nyújtott be a Házban Biden felelősségre vonásáról, de mivel a demokraták irányítják a házat, a határozat korlátozott támogatásra talált.

Kémvád: vizsgálódnak a Biden családba beférkőzött kínai titkárnő miatt

Hunter Biden egykori titkárnőjét azzal vádolják, hogy a kínaiak kémje lehetett a Biden családban.

A republikánusoknak nincs szükségük többségre a szenátusban ahhoz, hogy Biden ellen vádat emeljenek. A képviselőházban egyszerű többségre van szükség a vádirat elfogadásához, de a szenátus kétharmados többsége szükséges az elnök elítéléséhez és eltávolításához.

A FiveThirtyEight közvélemény-kutató elemzése szerint jelenleg a Republikánus Párt esélyes a képviselőház megnyerésére, a szenátusért folyó versenyben azonban holtverseny van. Még ha a republikánusok mindkét kamarát megszerzik is, a szenátusban nem lesz elég szavazatuk az elítéléshez.

A lehetséges vádak Biden fiának, Hunter Bidennek az üzleti ügyleteire, a 2020-as elnökválasztással kapcsolatos „csalásra”, az Egyesült Államok afganisztáni kivonulására és más ügyekre összpontosíthatnak.

Nem Biden az egyetlen személy, akit potenciális vádemelés fenyeget. Több mint 30 republikánus képviselőházi képviselő írt alá egy olyan határozatot, amely a belbiztonsági miniszter, Alejandro Mayorkas felelősségre vonását célozza, míg Greene képviselő korábban Merrick Garland igazságügyi miniszter felelősségre vonását javasolta.

„Biden esetében a félelem az impeachment” – mondta Mark Shanahan, az angliai Surrey Egyetem docense és a The Trump Presidency című könyv társszerkesztője: From Campaign Trail to World Stage (A kampányútvonaltól a világszínpadig) című könyvében – mondta a Newsweeknek a múlt héten.

„A Trump-párti republikánusok körében erős a törekvés arra, hogy az elnököt 2020-as megválasztásának legitimitása körül vád alá helyezzék, felrobbantva örökségét és a 2024-es elnökválasztási versenyt határozottan a republikánus jelölt javára billentve” – mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kohncast: Az irániak már a spájzban vannak, Amerika és Izrael újra választ

Szerkesztőségi podcastunk legújabb adásából kiderül, hogy miért esett kútba a Nyugat megegyezése Iránnal, valamint az is, hogy mi várható az izraeli és amerikai választásokon.