Mégsem költözteti nagykövetségét Jeruzsálembe az új brit új miniszterelnök

A miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy Rishi Sunak nemrég hivatalába lépett brit miniszterelnök elállt elődje azon tervétől, hogy a brit nagykövetséget Jeruzsálembe költöztesse.

Nagy-Britannia új miniszterelnöke elvetette a közvetlen elődje által kidolgozott terveket, amelyek szerint az ország izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyeznék át, a The Guardian csütörtökön arról számolt be, hogy a Downing Street is megerősítette a fordulatot.

Liz Truss nemrég lemondott miniszterelnök szeptemberben kezdett terveket kidolgozni Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezéséről, és közölte izraeli kollégájával, Jair Lapiddal, hogy a nagykövetség áthelyezését fontolgatják. Truss azonban október 25-én, mindössze 50 nap miniszterelnöki megbízatás után távozott hivatalából, mielőtt a nagykövetség áthelyezésének tervét végrehajtó munkálatokra sor kerülhetett volna.

A nagykövetség esetleges áthelyezését „megvizsgáltuk” – mondta a Downing Street 10 egyik tisztviselője. „Nincsenek tervek a brit nagykövetség áthelyezésére”.

A Palesztin Hatóság londoni megbízottja, Husam Zomlot csütörtökön üdvözölte a döntést.

„Szeretnénk köszönetet mondani a brit kormánynak, a vallási vezetőknek, az aktivistáknak és a nyilvánosság tagjainak, akiknek erőfeszítései segítettek abban, hogy az Egyesült Királyság ebben a kérdésben összhangban maradjon a nemzetközi joggal. A brit nagykövetség helyére vonatkozó kérdést eleve nem lett volna szabad felvetni”.

Augusztusban Sunak támogatását fejezte ki, hogy az Egyesült Királyság elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és azt mondta az Izrael Konzervatív Barátai nevű szervezet rendezvényén, hogy

a város „vitathatatlanul Izrael történelmi fővárosa”.

„Nyilvánvalóan nagyon erős érvek szólnak az elismerés mellett” – fogalmazott néhány hónapja Sunak.

Átlépte a félmilliót a Júdeában és Somronban élő zsidók száma

A hatnapos háború során felszabadított területeken a zsidó lakosok száma idén szeptemberben átlépte a 875 ezer főt.