Jeruzsálembe költöztetné a brit nagykövetséget az új brit kormányfő

Rishi Sunak elkötelezett Izrael–párti tory politikus, aki harcolna az antiszemita BDS–mozgalom ellen, és legszívesebben Jeruzsálembe költöztetné a brit nagykövetséget.

Izrael erős támogatójának és a brit zsidó közösség barátjának számít az új brit új miniszterelnök, aki hétfőn vette át a konzervatív pártelnöki, és ezzel a miniszterelnöki tisztséget – írja a Tett és Védelem Alapítvány.

A konzervatív párti Izrael Barátai augusztusi rendezvényén Sunak kijelentette, hogy

Jeruzsálem „vitathatatlanul Izrael történelmi fővárosa”, és hogy „nagyon erős érvek szólnak” amellett, hogy a brit nagykövetséget áthelyezzék jelenlegi helyéről, Tel-Avivból. „Ez olyasmi, amit szeretnék megtenni”

– mondta a volt pénzügyminiszter, elismerve ugyanakkor a kérdéssel kapcsolatos „érzékenységet” is.

Rishi Sunak elődje, Liz Truss még a múlt hónapban közölte Jair Lapid izraeli miniszterelnökkel, hogy felülvizsgálja az Egyesült Királyság nagykövetségének Jeruzsálembe való esetleges áthelyezését, de rövid hivatali ideje alatt végül már nem volt módja lépéseket tenni az ügyben.

Az Angliában született, indiai származású hindu politikus még a nyáron, a Jewish Chronicle–nek adott interjújában Izraelt a „remény sugárzó fényének” nevezte. A UK Jewish Newsnak írt cikkében pedig kijelentette, hogy ellenzi a BDS bojkottmozgalmat, és küzdeni fog ellene.

„Továbbra is támogatni fogom a BDS–ről szóló törvényjavaslatot, amely megakadályozza, hogy állami szervek olyan bojkottokban vegyenek részt, amelyek aláássák a közösségi kohéziót. A zsidó közösségnek igaza van abban, hogy megnevezi azokat, akik kárt akarnak okozni a világ egyetlen zsidó államának”

– tette hozzá.

Sunak akkor aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy 2021 első felében nőtt az antiszemita incidensek száma. „Ebben a kérdésben nem lehet kétértelműnek lenni: a parlamentben és az országban mindenkinek határozottan állást kell foglalnia az antiszemitizmus felszámolása mellett, és én elköteleztem magam amellett, hogy felszámoljuk ezt a társadalmat sújtó csapást.”

Rishi Sunak szavainak azért is van nagy jelentősége a szigetország közel 300 ezres zsidó közössége számára, mert 2021–ben valóban 34 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma Nagy–Britanniában. A zsidó közösség biztonságával foglalkozó Community Security Trust (CST) éves jelentése szerint 2255 antiszemita incidens történt tavaly.

A gazdasági válság, a Covid–pandémia és a közel–keleti konfliktus ott is előhozta az antiszemita és Izrael–gyűlölő megnyilvánulások fokozódását a közösségi médiában. Ráadásul nőtt az antiszemita erőszak is: a CST szerint 176 erőszakos támadásról érkezett jelentés, ami 76 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. „Ezek a statisztikák megdöbbentőek, és élesen emlékeztetnek arra, hogy az antiszemitizmus rasszizmusát nem sikerült felszámolni” – mondta Priti Patel akkori belügyminiszter.

Aggasztóak az idei számok is: az idei év első feléről szóló CST–adatok szerint 2022 január és júniusa között 786 zsidóellenes gyűlöletcselekményt regisztráltak. Ez ugyan 43 százalékos csökkenést jelent a 2021 első hat hónapjában regisztrált 1371 incidenshez képest, de így is a január és június között valaha jelentett összesített ötödik legmagasabb érték.

Elégedettek a zsidók az új brit miniszterelnök kiválasztásával

A ma kinevezett Rishi Sunak a második etnikai kisebbségi brit alattvaló ezen a poszton a 19. századi, zsidó Benjamin Disraeli után.