Elégedettek a zsidók az új brit miniszterelnök kiválasztásával

Nagy-Britannia legújabb miniszterelnöke, Rishi Sunak politikai pályafutása során határozottan Izrael-párti álláspontokat hangoztatott, és széles körben arra számítanak, hogy folytatja a Konzervatív Párt állhatatos támogatását a zsidó állam iránt, amiért hétfőn több nagy-britanniai zsidó szervezet is elismerően nyilatkozott róla.

Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután III. Károly király kedden hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással. Sunakot előző nap választotta meg nagy többséggel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé az alsóházi tory frakció.

A tisztségről Liz Truss volt miniszterelnök múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett, a költségvetés bevételi oldalán jórészt fedezetlenül hagyott adócsökkentési programja hatalmas piaci felfordulást kavart.

A 42 esztendős Rishi Sunak az Egyesült Királyság 57., egyben 1812 óta a legfiatalabb miniszterelnöke. A miniszterelnökség átvételével Sunak lett az első gyakorló hindu, és az első dél-ázsiai származású személy, aki brit kormányt vezet.

Eldőlt, hogy ki váltja Liz Trusst a miniszterelnöki székben

Először lesz ázsiai származású miniszterelnöke Nagy-Britanniának.

Ő a második etnikai kisebbségi brit alattvaló ezen a poszton a 19. századi, zsidó Benjamin Disraeli után.

Sunakot Károly király kedden nevezi ki hivatalosan miniszterelnökké, miután a jelenlegi miniszterelnök, Liz Truss lemondott, miután hetekig tartó belső nézeteltérések alakultak ki pártján belül.

„Gratulálunk Rishi Sunaknak, és sok sikert kívánunk neki az új vezetői poszt betöltéséhez”

– közölte hétfőn a brit zsidók egyik prominens brit zsidó szervezete, a Board of Deputies of British Jews.

„A Képviselők Testülete várakozással tekint a miniszterelnökkel való találkozás elé a lehető leghamarabb, hogy megvitassuk a közösségünket érintő kulcsfontosságú kérdéseket.”

A korábbi miniszterelnök, Boris Johnson leváltására idén nyáron kiírt előző vezetői verseny során Sunak azt mondta, hogy

büszke arra, hogy Izrael barátja, hogy ellenzi a bojkott, elidegenítés, szankciók (BDS) mozgalmat, hogy támogatja a brit-izraeli szabadkereskedelmi megállapodást, és kijelentette, hogy nem szabad megengedni, hogy Irán atomfegyverrel rendelkezzen.

Elájult a brit miniszterelnökségért versengők tévévitájának vezetője

Liz Truss és Rishi Sunak vitázott, mikor egy puffanás hallatszott. A műsorvezető összeesett.

Augusztusban

Jeruzsálemet „vitathatatlanul Izrael történelmi fővárosának” nevezte.

Az Egyesült Királyság és Izrael kapcsolatát támogató, a Konzervatív Párthoz tartozó Konzervatív Izrael Barátai csoport szintén üdvözölte a hírt, és Sunakot „Izrael és az Egyesült Királyság zsidó közösségének elkötelezett barátjának” nevezte.

A gazdasági zavarok ellenére, amelyek Truss múlt heti lemondásához vezettek és Sunakot hatalomra juttatták,

Sunak ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja az Egyesült Királyság Ukrajnát.

Oroszország ukrajnai inváziójának februári kezdete óta az Egyesült Királyság Ukrajna egyik leghűségesebb támogatója. A Kyiv Postnak augusztusban írt levelében Sunak az ukrán néphez fordulva azt mondta:

„Bármilyen változások történjenek is itt az országunkban, mi, britek mindig a legerősebb szövetségesetek maradunk”.

II. Erzsébet királynőnek 70 év alatt is csak kevés ideje jutott a zsidókra

Az uralkodásának 70. évét ünneplő, matuzsálemi korú királynő sosem látogatott el Izraelbe és nem sok érdeklődést mutatott zsidó alattvalói iránt sem.