Azman kijevi főrabbi: Ukrajna hátba szúrta Izraelt az ENSZ-ben

Az hogy Ukrajna megszavazta az ENSZ-határozatot, amely felszólítja Izraelt, hogy mondjon le nukleáris arzenáljáról, aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyek arra irányulnak, hogy Jeruzsálemet meggyőzzék arról, hogy Kijevet fegyverekkel lássa el az Oroszország elleni háborúhoz – figyelmeztetett vasárnap Kijev két versengő főrabbija közül az egyik. 

A Kuleba külügyminiszternek címzett nyílt levélben Móse Azman

„barátságtalan cselekedetnek, sőt hátba szúrásnak minősítette a lépést – és éppen akkor, amikor Ukrajnának annyira szüksége van az izraeli katonai és egyéb segítségre”.

Azman, aki korábban részt vett abban az erőfeszítésben, hogy a világ zsidóságát megnyerjék az ukránok, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy aktívabb szerepet vállaljon a konfliktusban – azt mondta, hogy Ukrajna szavazása „szörnyű hiba, amely áthúzza az együttműködés, a támogatás és a tárgyalások hónapok és évek óta tartó időszakát”, és „alááshatja mindazok erőfeszítéseit, akik olyan keményen dolgoztak azon, hogy Ukrajnában bővítsék az Izraelnek nyújtott segítséget”.

Múlt pénteken Ukrajna egyike volt annak a 152 nemzetnek, amely megszavazta azt az éves állásfoglalást, amely felszólítja Izraelt, amely hivatalosan soha nem erősítette meg, hogy nukleáris fegyverekkel rendelkezik, hogy „mondjon le” ilyen fegyverek birtoklásáról.

A határozat azt is kérte, hogy „Izrael csatlakozzon az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez, és valamennyi nukleáris létesítményét helyezze a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség átfogó biztosítékai alá”.

Ukrajna támogatása az intézkedéshez kevesebb mint egy héttel azután érkezett, hogy Volodimir Zelenszkij elnök a Haaretz Demokrácia Konferencián elmondta, hogy Moszkva katonai együttműködése Teheránnal valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy Oroszország segíti Iránt nukleáris programjának fejlesztésében.

Amerikai tisztviselők: Biden besokallt, és emelt hangon beszélt Zelenszkijjel

Az amerikai elnök elveszítette az önuralmát a telefonbeszélgetés során.

Irán öngyilkos drónok eladása és katonai kiképzők biztosítása az országában működő orosz erők számára nem lett volna lehetséges Izrael azon döntése nélkül, hogy semleges marad a konfliktusban – állította, utalva arra, hogy Izrael megakadályozhatta volna a két ország bimbózó szövetségét.

„Lenne egy kérdésem önhöz: Ön szerint hogyan fizet Oroszország Iránnak ezért? Iránt csak a pénz érdekli? Valószínűleg egyáltalán nem a pénz, hanem az iráni atomprogramhoz nyújtott orosz segítség. Valószínűleg pontosan ez a szövetségük értelme. És ez a szövetségük egyszerűen nem jött volna létre, ha az önök politikusai annak idején csak egy döntést hoztak volna: azt, amit mi kértünk” – mondta.

Ukrajna álláspontja a denuklearizációval kapcsolatban évtizedek óta következetes, és bár az izraeli külügyminisztérium kezdetben megkereste az ukrán nagykövetet, hogy érdeklődjön egy másfajta álláspont kialakításának lehetőségéről, nem volt folytatás – mondta Jevgen Kornyijcsuk ukrán nagykövet a Haaretznek.

„Felvettem a kapcsolatot az ENSZ-nagykövetünkkel, és elmagyaráztam az izraeli külügyminisztériumban dolgozó kollégáinknak, hogy ha érdekli, akkor valószínűleg legalább semlegesre változtatnánk az álláspontunkat, de beszélnünk kell.

Az izraeli ENSZ-nagykövetnek beszélnie kell az ukrán nagykövettel, de [Szergej] Kiszlja [ENSZ-nagykövet] szerint a háború kezdete óta nem volt kapcsolat közöttük” – mondta.

„Tehát gyanítom, hogy az izraeli nagykövet nem vette a fáradságot, hogy beszéljen az ukrán ENSZ-nagykövettel, mert tudja, hogy cserébe kérni fogunk valamit, ami normális a diplomáciai világban. Akkor hogyan bírálhat minket, ha még csak nem is kéri tőlünk, hogy változtassunk az álláspontunkon?”.

Az ukránok Bident kérik, hogy helyezzen nyomást Izraelre

Az ukránok szerint Izrael Amerikára hallgatni fog és ad nekik fegyvereket.