Az ukránok Bident kérik, hogy helyezzen nyomást Izraelre

Ukrán tisztviselők szerint Irán Oroszországnak nyújtott háborús segélyének meg kellene győznie Izraelt, hogy hagyjon fel a Kijevnek nyújtott katonai segítség visszatartásával kapcsolatos álláspontjával.

Ukrajna azt is szeretné, ha a Biden-kormányzat még inkább a nyomást helyezne Izraelre, amely elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök invázióját, és humanitárius támogatást nyújtott Kijevnek, de tartózkodik a fegyverek felajánlásától.

A kijevi tisztviselők azt remélik, hogy Teherán öngyilkos drónjai Izrael álláspontjának megváltozásához vezetnek. Különösen sürgetik az izraeli segítséget a légvédelemmel kapcsolatban, amely védelmet nyújtana az iráni drónok ellen – számolt be a washingtoni székhelyű The Hill.

És világossá teszik, hogy a Biden-kormányzatnak szerepet kell vállalnia az Izraelre irányuló nyomásgyakorlásban.

„Amerika az egyetlen ország, amelyre Izrael hallgat”

– mondta Jevgen Kornijcsuk ukrán izraeli nagykövet a The Hillnek.

Korniychuck elmondta, hogy az elmúlt hetekben előrehaladtak a kapcsolatok Izraellel, „néhány, a védelemmel kapcsolatos technikai kérdésben”, beleértve egy fejlett figyelmeztető rendszert, amely segít figyelmeztetni a civileket az oroszoktól érkező rakéta- és rakétatámadásokra.

„Ez pozitív fejlemény, és természetesen többet várunk Izraeltől”

– mondta a nagykövet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal igyekezett még inkább meggyőzni Izraelt, hogy felvetette annak lehetőségét, hogy Oroszország segíthet Iránnak a nukleáris programjában.

Izrael stratégiai kapcsolatokat tart fenn Moszkvával, részben azért, hogy támadásokat hajtson végre az irániak szíriai proxijai ellen, és megzavarja a libanoni Hezbollahnak történő fegyverszállításokat.

A tisztviselők szerint Jeruzsálemnek az oroszországi zsidó diaszpóra miatt is fenn kell tartania a kapcsolatot Moszkvával.

Irán Oroszországba irányuló fegyverszállításai aggodalomra adnak okot Jeruzsálem számára, bár a fejlemény hírszerzési lehetőséget is jelent Izrael számára.

Kornijcsuk hetente találkozik Tom Nides izraeli amerikai nagykövettel, és az amerikai követre „titkos fegyverként” hivatkozik kampányában, hogy rávegye az izraelieket az irányváltásra, és katonai és légvédelmi támogatást nyújtson Kijevnek.

„Csak viccelek, de titkos fegyverünknek nevezem őt [Nides-t]. Ezért tárgyalunk a különböző támogatási intézkedésekről, és ismétlem, meg kell változtatnunk ezt a fő tendenciát, ami miatt Izrael álláspontja eltér a demokratikus világ többi részétől, és több katonai technikai együttműködésre van szükségünk” – mondta.

Korniychuck azt is szeretné, ha a Biden-kormányzat erőteljesebben vizsgálná, hogy Izrael hogyan tartja be az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat.

Bár izraeli tisztviselők szerint a szankciós törvények hiánya miatt nem csatlakozhatnak az Oroszország elleni, nyugati vezetésű szankciós kampányhoz, korábban megígérték az Egyesült Államoknak, hogy betartják a nemzetközi feketelistákat.

Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajna a Vaskupolát követeli Izraeltől

„Azt akarom, hogy az izraeli kormány lépjen ki a komfortzónájából, és térjen vissza a valósághoz” – mondta Jevgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete.