Amerikai tisztviselők: Biden besokallt, és emelt hangon beszélt Zelenszkijjel

Biden alig mondta el Zelenszkijnek, hogy épp most adott zöld utat egy újabb 1 milliárd dolláros katonai támogatásnak Ukrajna számára, amikor az ukrán elnök elkezdte felsorolni, hogy milyen további segítségre van szüksége.

Rutinszerűvé vált, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, hogy Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélnek egymással, amikor az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagot jelent be Kijevnek.

A két vezető júniusi telefonbeszélgetése azonban másképp zajlott, mint a korábbiak, négy, a beszélgetést ismerő személy szerint, akik az NBC-nek nyilatkoztak az esetről. Biden alig mondta el Zelenszkijnek, hogy épp most adott zöld utat egy újabb 1 milliárd dolláros amerikai katonai segélycsomagnak Ukrajnának, amikor Zelenszkij elkezdte felsorolni, hogy milyen további segítségre van szüksége, de nem kapja meg. Biden elvesztette az önuralmát – mondták a hívást ismerő személyek.

„Az amerikaiak elég nagylelkűek voltak, és az ő kormánya és az amerikai hadsereg keményen dolgozott Ukrajna megsegítésén” – mondta felemelve a hangját, és „Zelenszkij mutathatna egy kicsit több hálát”.

A kormányzat tisztviselői szerint Biden és Zelenszkij kapcsolata csak javult a júniusi telefonbeszélgetés óta, amely után Zelenszkij nyilatkozatban dicsérte az Egyesült Államokat a nagylelkű segítségért. Egy, a beszélgetést ismerő forrás szerint Biden egyenes volt Zelenszkijjel, szerinte a szóváltás nem volt heves vagy dühös.

A júniusi telefonbeszélgetés után Zelenszkij és csapata úgy döntött, hogy megpróbálja enyhíteni a feszültséget, és arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai elnökkel való súrlódás nem produktív – mondta két, az ukrán kormány álláspontját ismerő forrás.

Demkó: Az USA nem támogatja az ukrán eszkalációs lépéseket

„A tét ugyanis picit nagyobb, mint Ukrajna” – írja a biztonságpolitikai szakértő.