Demkó: Az USA nem támogatja az ukrán eszkalációs lépéseket

Szóval, amit hallok direktben is nyugati irányból, de ebben a New York Times cikkben szó szerint benne van, hogy az USA nem támogatja az ukrán eszkalációs lépéseket – mert tartanak tőle, hogy rossz vége lesz – írja Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő.

Demkó szerint az egész cikk egy elég kemény üzenet Kijevnek, nem véletlenül jelent meg, ez a tipikus „nyíltan is üzenünk” technika. Úgy véli ez azt jelenti, hogy Washingtonban tényleg dühösek, és az informális csatornák nem működtek.

„A New York Times vagy a Washington Post kvázi hivatalos üzenőfal – „kiszivárogtatnak” – de teljesen célzatosan”

– írja a szakértő.

„A tét ugyanis picit nagyobb, mint Ukrajna. Ezt Washingtonban tudják, a NATO-ban tudják, ahogy nézem a kommenteket, sokan itthon nem értik meg”

– tette hozzá Demkó.

„It is crucial to curb what they see as dangeous adventurism az ukránok részéről – írja a cikk, a politikai merényletekre utalva ugyan, de azt tudom, hogy az igazi profik a mai [krími hídnál történt] esemény után is inkább aggódnak, mint lelkesednek.

Amerikában, Németországban – nem orosz propaganda ez, hanem amit olyanoktól hallok, akikkel együtt dolgoztam”

– magyarázza Demkó, aki hozzátette, hogy „félreértés ne legyen: Ukrajnának alapvető joga megvédeni magát a brutális orosz agressziótól, de senki józan ésszel nem akarhat világháborút, és nem vagyok biztos benne, hogy a háború hevében Kijevben mindenki józan”.

Demkó szerint ez is érthető persze, ukrán szemszögből, egy ilyen 7 hónap után nehéz megőrizni a józanságot,

de a Nyugatnak viszont kötelező.

Demkó: A következő két-három hét sorsdöntő lesz

A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha az oroszok nem tudják Luhanszk északi részét megvédeni, akkor csak a jelentős eszkaláció marad számukra.