Az amerikaiak szerint az ukránok rendelték el a merényletet Dugin ellen

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy a Darja Dugina, Alekszandr Dugin neves orosz politikus lányának halálát okozó robbantásos merényletet az ukrán kormányzaton belüli elemek engedélyezték. 

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy a Darya Dugina, Alekszandr Dugin neves orosz politikus lányának halálát okozó robbantásos merényletet az ukrán kormányon belüli elemek engedélyezték – mondták a CNN-nek a hírszerzésről tájékoztatott források.

A források szerint az Egyesült Államoknak előzetesen nem volt tudomása a tervről, és egyelőre nem világos, hogy az USA szerint pontosan ki írta alá a merényletet. Az sem világos, hogy az amerikai hírszerzés szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tudott-e a tervről vagy engedélyezte-e azt.

A hírszerzési megállapítás azonban, amelyről először a New York Times számolt be, megerősíteni látszik az orosz hatóságok azon megállapítását, hogy az autós merénylet „előre megtervezett” volt.

Oroszország ukrán állampolgárokat vádolt azzal, hogy ők voltak felelősek a támadásért, amit Ukrajna a robbanás után határozottan tagadott.

Egy ukrán védelmi hírszerzési tisztviselő a CNN-nek szerda este, a legfrissebb jelentések megjelenése után, kommentárra kérve azt mondta, hogy ügynökségüknek nincs új információja Dugina halálával kapcsolatban. Nem sokkal a halála után ugyanez a tisztviselő a CNN-nek azt mondta, hogy Ukrajnának semmi köze a halálesethez.

Az amerikai hírszerzés tisztviselői úgy vélik, hogy Dugina az apja autóját vezette a halála éjszakáján, és hogy az apja volt az akció tényleges célpontja

– mondta az egyik forrás a CNN-nek.

Néhány nappal Dugina halála után az orosz hatóságok azzal vádoltak meg egy ukrán nőt, hogy távolról felrobbantotta a Dugina Toyotájába helyezett robbanóanyagokat, majd Pszkov területén keresztül Észtországba hajtott, hogy elmeneküljön.

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Azovban szolgált ukrán nőt gyanúsítanak Darja Dugina meggyilkolásával

Az ukrán nemzeti gárda álhírnek nevezte, hogy a gyilkossággal gyanúsított nő valaha is szolgált volna az Azov ezrednél.