Az izraeli katonalány beszámolt róla, milyen volt 12 óráig Iránban ragadni

Szerdán a katonai cenzor közzétételre engedélyezte az információt, hogy a múlt héten egy izraeli katonalány közel 12 órán keresztül Irán földjén tartózkodott, miután Taskentből Dubajba tartó gépének az egyik utas egészségi állapota miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania egy ellenséges országban – írja az Ujkelet.live

A katonára biztonsági okokból csak keresztneve héber kezdőtűjével, mint “Res” lehet hivatkozni. A lány úgynevezett magányos katona, akinek nincsenek közeli rokonai Izraelben.

Egy exkluzív beszélgetésben a 12-es csatornával, amelyet csütörtök este adtak le, R. elmesélte, hogyan találta magát az utasokkal együtt a dél-iráni Shiraz repülőtér termináljában, a feszült órákról és a Moszad embereiről, akik arra kérték, hogy maradjon nyugodt, és ne beszéljen héberül, nehogy az irániak megtudják, hogy egy izraeli katona van a földjükön.

,,Stresszes voltam, még jó hogy stresszeltem, de mit tehettem? Nem láthatták rajtam” – mondta R., akinek végül sikerült felszállnia egy Dubaiba tartó járatra, ahonnan pedig tovább repült Izraelbe és véget ért a saga.

Izraelben átfogó vizsgálatnak vetették alá, hogy megtudják, min ment keresztül ott, kivel beszélt, mit mondtak neki, vagy van-e más szokatlan esemény, amiről a biztonsági szervezeteknek tudniuk kell.

Arra a kérdésre, hogy mi volt az első dolga, amikor Iránban landolt, a katona nem volt hajlandó válaszolni arra hivatkozva, hogy az Izraeli Védelmi Erők arra kérte, ne áruljon el részleteket az incidensről.

A katona, akiről eredetileg azt mondták, hogy orosz útlevéllel utazott, amit Izraelben adtak ki, a beszélgetés során a következőt mondta:

,,Ha orosz útlevelem lenne – mi probléma lenne azzal, hogy ott vagyok?”

Miközben R. még mindig próbálja megemészteni, hogy egy ártatlan repülőút Üzbegisztánból Dubajba hogyan vált egy pillanat alatt egy tévésorozat jelenetévé, az esetet még vizsgálják a biztonsági szolgálatok.

,,Az (irániak) látták a hírekben, legalábbis Sirazban ismerik az adatokat, mindenkiről, aki ott volt, ebben biztos vagyok. Én voltam ott az egyetlen zsidó nő, a nevemből és a vezetéknevemből azonnal tudták, honnan származom.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy IDF-katona is volt az Iránban kényszerleszállást végrehajtó repülőgépen

A járat pilótája eszméletét vesztette, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Iránban.