Kiderült, hogy Donald Trump mikor jelentheti be indulását az elnökségért

Egy múlt heti nagygyűlésen tartott beszédében Trump azt mondta, hogy „valószínűleg” újra indul a választásokon.

„Ahhoz, hogy országunkat ismét sikeressé, biztonságossá és dicsőségessé tegyük, valószínűleg újra meg kell tennem”

– mondta, miközben a támogatói éljenezték.

Trump korábbi tanácsadói azt jósolják, hogy a volt elnök a november 8-i választások után indítja el elnökválasztási kampányát.

„95 százalékban biztos vagyok benne, hogy indulni fog” – mondta Reince Priebus, Trump volt fehér házi kabinetfőnöke az Associated Pressnek.

„Az igazi kérdés az” – tette hozzá -, hogy más nagy kihívók is indulnak-e? Ha Trump elnök indul, nagyon nehéz lesz legyőznie bármelyik republikánusnak”.

Trump szövetségesei szerint pedig két héten belül, a november 8-i félidős választások után lesz bejelentés az indulásáról.

A félidős választási kampány során Trump több republikánus jelöltet is támogatott. E jelöltek közül többen is Trump állításait hangoztatták, miszerint a 2020-as elnökválasztást „elcsalták”.

Az előző elnök összesen 17 államban 30 gyűlést tartott, valamint több mint 50 adománygyűjtő estet. Az egyik új szervezete több mint 16,6 millió dollárt költött hirdetésekre a csatatérállamokban az AdImpact cég adatai szerint.

A kikerülhetetlen Trump – se vele, se nélküle

Valóra válik-e a demokraták és a republikánusok rémálma: lesz-e Biden kontra Trump visszavágó 2024-ben? Hajdú Tímea véleménycikke.

A Trump’s Save America PAC pedig összesen közel 350 millió dollárt gyűjtött össze a republikánus jelöltek számára online adománygyűjtésen keresztül.

Mindeközben Trump és vállalkozásai ellen több vizsgálat is folyik állami és szövetségi szinten. Ide tartozik Letitia James New York-i főállamügyész nyomozása a Trump Organization üzleti ügyleteivel kapcsolatban, egy Georgia állambeli vizsgálat, amely a választási tisztviselőkre gyakorolt nyomására irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatban folyik, hogy megmásítsák a 2020-as választások végeredményét. Ezenfelül az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot folytat Trump Mar-a-Lago-i otthonában megtalált titkos dokumentumok ügyében, valamint folyamatban van a volt elnöknek a január 6-i Capitoliumnál történt zavargásokban játszott szerepét vizsgáló bizottság vizsgálata is.

Trump jó eséllyel a republikánus jelöltségéért korábbi elnökjelölt-társa és alelnöke, Mike Pence, valamint Ron DeSantis floridai kormányzó ellen szállhat versenybe, ha úgy dönt, hogy 2024-ben indul.

A volt elnök több olyan friss felmérést is megosztott Truth Social fiókján, amelyek szerint egy feltételezett 2024-es előválasztáson legyőzné a többi potenciális republikánus jelöltet. Trump továbbá olyan közvélemény-kutatási adatokat is megosztott, amelyek szerint egy hipotetikus általános választáson pedig legyőzné Joe Biden demokrata elnököt is.

Kohncast: Az irániak már a spájzban vannak, Amerika és Izrael újra választ

Szerkesztőségi podcastunk legújabb adásából kiderül, hogy miért esett kútba a Nyugat megegyezése Iránnal, valamint az is, hogy mi várható az izraeli és amerikai választásokon.