Továbbra is kimagasló a részvételi arány az izraeli választásokon

Délután is rendkívül magas részvételi arányt, 47,5 százalékot mértek a keddi izraeli parlamenti választásokon – közölte a helyi média.

Az Izraeli Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy délután négyig 3 224 035 ember élt állampolgári jogával. Ilyen magas részvételre legutóbb 1999-ban volt példa, akkor 51,8 százalékot mértek. Az előző, tavaly tavaszi választásokon ez az arány 42,3 százalék volt.

Délig 28,4 százalékos részvételi arányt mértek.

1999 óta a legmagasabb a részvételi arány az izraeli választásokon

12 óráig a választásra jogosultak mintegy 28,4 százaléka szavazot.

Noha az országos részvételi arány rendkívül magas, az ország lakosságának ötödét kitevő arab közösség jóval csekélyebb arányban látogatott el a választóhelyiségekhez. A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértő központja szerint délután kettőig az arab lakosságnak mindössze 17 százaléka voksolt, miközben a országos arány kettőig 38,9 százalék volt.

Izraelben három és fél éven belül már ötödször rendeznek parlamenti választásokat kedden, melyek előtt a közvélemény-kutatások szoros eredményt jósoltak, valamint a Netanjahut támogató, és az ellene felsorakozott pártok közötti patthelyzet fennmaradását.

Mindeközben az arab pártok fokozzák erőfeszítéseiket, hogy közösségüket szavazásra buzdítsák, miután a három fő párt központja a választások napján a választások közepén különösen alacsonynak találta a választási részvételt.

Választási hírfolyamunk további cikkeit itt olvashatja.

„Hozz magaddal még egy embert” — rákapcsoltak az arabok a kampányra

Pánikolnak az arab pártok, mivel különösen alacsonynak találják a választási részvételt.