1999 óta a legmagasabb a részvételi arány az izraeli választásokon

Több mint 12 ezer szavazóhelyiség nyílt meg kedd reggel országszerte, hogy mintegy 6,8 millió választásra jogosult izraeli választópolgár leadhassa szavazatát, mivel az ország kevesebb mint négy év alatt ötödik alkalommal járult az urnákhoz.

A Központi Választási Bizottság főigazgatója, Orly Ades bejelentette, hogy

12 óráig a választásra jogosultak mintegy 28,4 százaléka szavazott, ami 1999 óta a legmagasabb déli arány.

Összehasonlításképpen: a legutóbbi, 2021 márciusában tartott választáson a lakosság 25,4 százaléka szavazott ilyenkor.

A szavazás azonban nem mindenhol ment zökkenőmentesen. Beit Shemeshben egy szavazóhelyiséget bezártak és új helyre költöztettek, miután szélsőségesek bűzös szagú folyadékot fújtak le, nyilvánvalóan a szavazók elriasztására tett kísérletként.

Máshol a politikai pártok többségének vezetői szavaztak, miközben arra biztatták a polgárokat, hogy éljenek demokratikus jogukkal.

Jair Lapid miniszterelnök, aki a napot apja sírjának meglátogatásával kezdte, aki ismert kabinetminiszter és újságíró volt, a tel-avivi otthona közelében lévő szavazóhelyiségben szavazott.

„Menjetek és szavazzatok ma gyermekeink jövőjéért és országunk jövőjéért. Szavazzatok jól, és sok szerencsét mindannyiunknak”

– mondta a miniszterelnök, pártja, a Jesh Atid („Van jövő”) nevét idézve.

A legtöbb felmérés, bár bizonytalan, 56 mandátumot adott a jelenlegi koalíciós pártok Lapid vezette tömbjének.

Izraeli választási kisokos: első rész

A jövő hét keddjén esedékes választások előtt induló sorozatunkban bemutatjuk az induló pártokat, programjukat és választási esélyeiket.

A Jeruzsálemben szavazó Jichák Herzog elnök azt mondta, hogy minden szavazócédulának hatása lesz.

„Hatalmas kiváltság részt venni a szabad, tiszta és egyenlő választások folyamatában. Világszerte emberek milliárdjai nem élvezik ezt a kiváltságot”

– mondta.

„Kétségtelen, hogy minden szavazatnak hatása van. Aki azt gondolja, hogy a szavazata nem számít, az téved”

– tette hozzá Herzog.

Benjamin Netanjahu, a Likud vezetője Jeruzsálemben adta le szavazatát felesége, Sara kíséretében, és mindenkit arra buzdított, hogy éljen „nagy kiváltságával”.

Az ellenzéki vezető azt állította, hogy

aggódik a „baloldali” területek magas részvételi aránya miatt, de azt mondta, reméli, hogy „mosolyogva fejezi be a napot”.

Az elmúlt napok legtöbb felmérése 60 mandátumot adott a Netanjahu vezette blokknak, ami azt jelenti, hogy a legkisebb elmozdulás az ellenzéki vezető javára lehetővé tenné számára, hogy koalíciót alakítson és visszatérjen a hatalomba, a radikális jobboldali Vallásos Cionizmus párt és a két haredi párt, a Shas és az Egyesült Tórai Judaizmus támogatásával.

Beni Ganz védelmi miniszter felszólította a választókat, hogy ne a legnagyobb, hanem az általuk legképzettebbnek tartott pártra adják le szavazatukat. A Nemzeti Egység párt vezetőjét Lapid és Netanjahu után a harmadik lehetséges miniszterelnök-jelöltnek tartják.

„Nem akarunk több uszítást vagy több megosztottságot. Több egységet, több biztonságot, több megbékélést akarunk az emberek között”

– mondta Rosh Ha’ayin központi városában lévő otthona közelében szavazva.

„Véleményem szerint ezek a választások nem a nagy pártokról szólnak, hanem arról a pártról, amelyik a leginkább képes az uszítás ellen, a megosztottság ellen és az egység mellett”

– mondta Ganz.

Naftali Bennett miniszterelnök-helyettes, aki nem indul a választáson, és nyilvánosan nem támogatott egyetlen pártot vagy jelöltet sem, nemzeti egységkormány megalakítására szólított fel.

„Magunk mögött hagyjuk a szlogeneket és a gyűlöletet, nekilátunk a szakadékok áthidalásának, és Isten segítségével újra összefogunk egy nagy és széles körű kormányba – egy egységkormányba”

– mondta Bennett egy nyilatkozatában.

Izraeli választási kisokos: második rész

A kedden esedékes izraeli parlamenti választásokon induló pártokat bemutató sorozatunk második cikkében a (becsült) nagyságuk alapján harmadik illetve negyedik pártot ismertetjük.

Itamar Ben Gvir, akinek radikális jobboldali pártja várhatóan jelentős gyarapodást ér el, a Hebron közelében fekvő Kirjat Arba településen adta le szavazatát, ahol újságíróknak azt mondta, hogy a rá adott szavazat a Likud Netanjahu vezette jobboldali kormányra adott szavazat.

„Egyetlen szavazócédulán is múlhat, hogy [a Likud elnöke, Benjamin] Netanjahu legyen a miniszterelnök egy teljes jobboldali kormánnyal együtt”

– mondta a radikális törvényhozó.

A Meretz vezetője, Zehava Galon szerint a választáson eldől, hogy a liberális vagy a szélsőséges ideológia győzedelmeskedik-e.

„Ezek az első olyan választások az ország történetében, amelyeken a demokrácia és a káhánizmus között kell választani”

– mondta egy Petah Tikva-i szavazóhelyiségben. Galon nyíltan bírálta Ben Gvirt, a néhai Meir Kahane szélsőséges rabbi követőjét.

Galon szerint a Meretz „vészhelyzetben” van, és nem biztos, hogy átlépi a Knesszetbe jutáshoz szükséges 3,25 százalékos szavazatküszöböt, ami erősítené a Benjamin Netanjahu Likud-vezér által vezetett, Ben Gvirt is magában foglaló jobboldali blokkot.

Nem sokkal a Tel-Avivban tartott szavazás után Merav Michaeli munkapárti vezető megjegyezte, hogy órákkal korábban meggyilkoltak egy nőt herzlijai otthonában, és azt mondta, hogy „ez az, ami ellen minden nap és órában harcolunk – a személyes biztonságunk mindenhol, még otthon is. Nem hagyjuk abba, amíg ez az erőszak véget nem ér”.

Korábban Michaeli felszólította a választókat, hogy menjenek el szavazni, mondván, hogy a választás „a mi kezünkben van”, ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy pártja a Knesszetbe jutási küszöb alá eshet.

Izraeli választási kisokos: harmadik rész

Folytatjuk az izraeli választásokra felkészítő cikksorozatunkat, ebben a részben két haredi és egy ultraorotodox ellenes pártot mutatunk be.

A Balad vezetője, Sami Abu Shehadeh Jaffóban adta le szavazatát, és arra buzdította a lakosságot, hogy szavazzanak arab nacionalista pártjára, hogy felvegyék a harcot az izraeli rasszizmus ellen.

„Izraelben nem Netanjahu vagy Lapid a probléma, a probléma a rasszizmus. Ez ellen kell harcolni, és ezért szavaznak az emberek a Baladadra”

– mondta.

A választások napján minden 18. életévét betöltött izraeli állampolgárnak joga van arra, hogy a 25. Knesszetben megválassza képviselőit.

Azok a bevándorlók is szavazhatnak, akik legalább 60 nappal a mai nap előtt befejezik az állampolgársági regisztrációjukat, köztük mintegy 45 ezer új izraeli, akik idén augusztus vége előtt érkeztek.

Különleges szavazófülkéket állítottak fel, hogy segítsenek néhány olyan állampolgárnak, akiknek különleges akadályokkal kell szembenézniük a szavazás során, beleértve a katonákat, a gondozóintézetekben élő időseket és a kórházi betegeket.

A COVID-19 vírusnak való kitettség vagy fertőzés miatt karanténban lévő választópolgárok számára 414 speciális szavazóhelyiséget is kialakítottak.

Bár a hivatalos eredmények csak nyolc nappal a választás után esedékesek, a végleges eredmények még ezen a héten várhatóak.

Az izraelieknek azonban napokat, heteket, esetleg hónapokat kell várniuk arra, hogy megtudják, megalakul-e kormány, és kik lesznek benne.

Választási hírfolyamunk további cikkeit itt olvashatja.

Izraeli választási kisokos: negyedik, utolsó rész

A Knesszetbe jutásra esélyes 11 pártot bemutató négyrészes sorozatunk utolsó darabjában két baloldali és két arab pártot ismertetünk.