Izraeli választási kisokos: második rész

A Neokohn főszerkesztője

 

A november elsején esedékes izraeli parlamenti választásokon induló pártokat bemutató sorozatunk második cikkében a (becsült) nagyságuk alapján harmadik illetve negyedik pártot ismertetjük.

***

Vallásos cionizmus – Ocmá Jehudit

A Vallásos Cionizmus párt, korábbi nevén Nemzeti Unió, egy radikális jobboldali párt, amely a tavalyi választások óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A párt vezetője, Bezalel Szmotrics összefogott a neokahanista Ocmá Jehudit párttal és az ún- Noam frakcióval. A szövetség végül Netanjahu hosszas és erőteljes nyomására jött létre, aki hajlandó volt mindent megtenni annak érdekében, hogy a jobboldali blokkban egyetlen szavazat se menjen veszendőbe a választási küszöb alá csúszó kis pártok miatt.

Bár a Vallásos Cionizmus augusztusban megtartotta első pártelőválasztását, hogy növelje sorainak sokszínűségét és hogy a nemzeti vallásos (azaz nem-haredi) közösség szélesebb rétegeit szólítsa meg, az Ocmá szövetség a közös lista felét követelte, és az egyesített párt továbbra is a nemzeti vallásos politika jobbszárnyán marad. Miután Naftali Bennett bejelentette, hogy a választások után visszavonul a politikától és a korábban általa irányított, a Lapiddal kötött szövetség miatt kiábrándult szavazók távoztával a Jáminá párt szinte teljesen összeomlott, így egyetlen párt sem maradt, aki képviselné a mainstream vagy liberálisabb nemzeti vallásos izraelieket, a Vallásos Cionizmus ezeket a szavazókat kívánja megszólítani. Ráadásul jó eséllyel.

A párt Júdea-Szamária benépesítését, a Palesztin Hatóság kiszorítását, az ortodox rabbinátus áttérések feletti monopóliumának fenntartását és a bíróságok függetlenségének korlátozását követeli.

Októberben a párt széleskörű igazságügyi reformprogramot terjesztett elő, amely megosztaná a főügyész szerepét, létrehozna egy olyan mechanizmust, amellyel a Knesszet felülbírálhatná a Legfelsőbb Bíróság törvényhozási vétóit, átalakítaná a bírói kinevezési rendszert, és visszavonná a „csalás és hűtlen kezelés” büntetőjogi szabálysértést, amely Netanjahu négy korrupciós vádja közül háromnak az alapját képezi.

Netanjahu és a Likud szerint az esetleges hatályon kívül helyezés nem befolyásolná a folyamatban lévő perét, de az izraeli törvények szerint a törölt bűncselekményhez kapcsolódó vádakat ejtenék.

Itámár Ben Gvir, aki hasonló politikai nézeteket vall, mint Szmotrics, de kevésbé az establishment bázisára apellál, először akkor került a nyilvánosság elé, amikor nem sokkal Jitzhak Rabin volt miniszterelnök meggyilkolása előtt megjelent a televízióban, kezében Rabin autójának egy emblémájával, és azt állította, hogy ha ő képes eljutni a miniszterelnök járművéhez, akkor ideológiai társai is így tehetnek.

Amit a jövő heti izraeli választásokról tudni érdemes

Az izraeli pártokat bemutató sorozatunk első elemeként elmagyarázzuk pontosan milyen kérdések izgatják leginkább a három és fél éven belül ötödszörre urnák elé járuló szavazókat.

Annak ellenére, hogy túlságosan szélsőségesnek tartják ahhoz, hogy az hadseregben szolgáljon, Ben Gvir hangosan védelmezte az izraeli katonákat, és azt mondta, hogy ki akarja toloncolni a katonákra támadó „hűtlen” arab izraelieket. Azt is elmondta, hogy fel akarja éleszteni azt a törvényjavaslatot, amely halálbüntetést szabna ki a terroristákra, és sürgette a kormányt, hogy a Templom-hegyen szabad lehessen a zsidó, jelenleg a helyszínt kezelő Jordániával kötött status quo megállapodás értelmében ez tilos.

A párt azt mondja, hogy a Netanjahu vezette kormányhoz tervez csatlakozni, amelyben Netanjahu szerint Ben Gvir „biztosan” miniszter lehet.

Bezalel Szmotrics, aki 2021-ben Naftali Bennett árnyékából lépett ki, először azzal szerzett ismertséget, hogy 2006-ban tüntetést szervezett a jeruzsálemi melegfelvonulás elleni tiltakozásul.

Szmotricshoz csatlakozik a listán az Ocmá Jehudit elnöke, Itámár Ben Gvir, az egykori radikális, Meir Kahane rabbi tanítványa. A Noam frakciót Avi Maoz, egy korábbi kormányszóvivő képviseli, aki élesen ellenzi az LMBT közösségeknek nyújtott szabadságot.

Ben Gvir növekvő népszerűségének köszönhetően a párt a közvélemény-kutatások szerint a harmadik legnagyobb lehet majd a Knesszetben, akár 13-14 mandátumot is szerezhet.

Nemzeti Egység párt

A Nemzeti Egység párt Benny Ganz védelmi miniszter centrista Kék és Fehér pártja és Gideon Száár igazságügyi miniszter jobboldali Új Remény pártja közötti szövetség. Időközben, pár hónappal ezelőtt beszervezték az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnökét, Gadi Eisenkotot is, ő a párt listájának harmadik helyén áll.

Politikai megfigyelők szerint a szövetségben ideológiai eltérések húzódhatnak, így amelyek közül a legfontosabb, hogy hogyan kezelje a júdea-szamáriai telepeket.

Ganz támogatta a Lapid kormány iráni atomalku elleni fellépését, a palesztin Iszlám Dzsihád elleni háromnapos művelet irányítását Gázában, és a Libanonnal kötött tengeri határ-megállapodás kormány általi ratifikálását, illetve Eisenkot és Ganz biztonsági képességeire támaszkodva a párt bemutatta az „Eisenkot-tervet”, a szervezett bűnözés és a belföldi terrorizmus elleni küzdelem érdekében.

Bár a párt támogatja a zsidó és demokratikus államot, regionális rugalmassággal, hogy meghatározzák az olyan kérdéseket, mint a sábát betartásának szintje, talán a legjelentősebb elem nem a politika, hanem a pozicionálás.

Az elmúlt héten végzett közvéleménykutatások szerint a párt 11 és 12 mandátumot szerezhet a 120 fős Knesszetben.

Választási hírfolyamunk további cikkeit itt olvashatja.

Izraeli választási kisokos: első rész

A jövő hét keddjén esedékes választások előtt induló sorozatunkban bemutatjuk az induló pártokat, programjukat és választási esélyeiket.