„Hozz magaddal még egy embert” — rákapcsoltak az arabok a kampányra

Az arab pártok fokozzák erőfeszítéseiket, hogy közösségüket szavazásra buzdítsák, miután a három fő párt központja a választások napján a választások közepén különösen alacsonynak találta a választási részvételt.

A pártok aktivistákat hívtak fel, hogy házról házra járva kísérjék el a szavazókat a szavazóhelyiségbe. A Hadash-Ta’al azt szorgalmazza, hogy a választók egy plusz személyt vigyenek magukkal az urnákhoz, míg a Balad ambiciózusan arra szólít fel, hogy minden szavazó négy másik személyt vigyen magával, hogy biztosítsák a képviseletet a következő Knesszetben.

A pánik kezd eluralkodni Manszur Abbasz Egyesült Arab Lista pártja körében is, amely a három párt közül eddig a legbiztosabb kampányt folytatta, mivel a választási részvétel stagnál a párt fő fellegváraiban: a Negevben lévő beduin enklávékban és az északi Háromszög régióban. Manszur Abbasz pártvezető maga mondta, hogy

„aggodalomra ad okot, hogy az UAL nem fogja átlépni a választási küszöböt”.

A székházukban azonban a hangulat nem csapott át hisztériába, és fenntartják a választási részvétel növelését célzó visszafogott üzenetet.

„A szavazással szembeni ellenállási hullám lecsengett, de most a potenciális szavazókat kell eljuttatni a tényleges urnákhoz”

– mondta a Haaretznek Ebrahim Hijazi, az Egyesült Arab Listák választási főhadiszállásának vezetője.

„Úgy vélem, hogy 48-49 százaléknál alacsonyabb részvételi arányt nem fogunk látni, de nehéz megmondani, hogy ez mit jelent az általános részvételi arányhoz képest”.

A Hadash és a Balad központja is egymásnak ellentmondó üzeneteket sugárzott a szavazási arányokról, délután 1 órától 12 százalékot említettek, a központba érkezett adatok azonban délután 2 óra felé 15 százalékot jeleztek.

Ugyanakkor a pártok veteránjai kijelentették, hogy az utolsó órában mutatkozó növekedés nem feltétlenül jelez pozitív tendenciát, és az általános szavazati arányok, valamint a zsidó szavazatok növekedésének fényében kell figyelni.

A pártok székházaiban egész nap a részvételi arány növelésének szükségességéről szóló beszámolók hangzottak el. Haifában a Hadash-Ta’al vezetője, Ayman Odeh megafonnal járt ki a város néhány negyedébe, többek között Ein Hayamba és Wadi Nisnasba:

„Tudom, hogy néhányan gúnyolódni fognak rajtam, amiért ezt teszem, de ez segít, az emberek közvetlenül tőlünk akarnak hallani”

– mondta Odeh.

Választási hírfolyamunk további cikkeit itt olvashatja.

Ilyen sem volt még: az arabok dönthetik el az izraeli választást

Izrael lakosságának ötödét alkotja az arab kisebbség.