„Toleránsak vagyunk” – a tálibok áldásával újítanak fel egy afgán zsinagógát

Bár a nyugat-afganisztáni Heratban már évtizedek óta nem élnek zsidók, a város történelmi zsinagógája, amely feltehetően a 20. század fordulója körül épült, a tálib kormány támogatásával felújítási munkálatokon fog átesni.

A novemberben kezdődő, 16 hónapos projekt célja, hogy megakadályozza a Yu Aw zsinagóga szerkezetének összeomlását. A projektet a heráti önkormányzat és más helyi szervezetek tervezik, és közel 500 000 dollárral finanszírozza az Aliph Alapítvány, egy svájci csoport, amelynek célja a kulturális örökségi helyszínek védelme a konfliktus sújtotta területeken. A projekt részeként a Hammam-e Mosaie néven ismert közösségi mikvét is rendbe hozzák.

A zsinagóga legutóbb egy kétéves restaurálási projekten esett át, amely 2009-ben fejeződött be egy másik svájci szervezet finanszírozásával. Néhány évig nők és gyermekek oktatási központjaként szolgált, de 2014-ben ismét bezárták, mert a szomszédos út „rosszul megépített, ENSZ-finanszírozású önkormányzati vízelvezető csatornából szivárgott a víz”.

„Ez egy kulturális és történelmi helyszín, amelyet nem használnak istentiszteleti helyként, és a helyi önkormányzat támogatni fogja a megőrzését”

– mondta Zalmay Safa, Herat műemlékvédelmi osztályának vezetője az Art Newspapernek.

Megtalálták az utolsó afganisztáni zsidót

Zebulon Szimentov nagy hírnévre tett szert, mint az utolsó zsidó Kabulban. A férfi sok nehézségen ment keresztül és nem csak származásához, vallásához, de hazájához is ragaszkodott, ezért csak tavaly volt hajlandó Izraelbe költözni.

„A kormányváltás ellenére a történelmi helyszíneink továbbra is védettek maradnak, és semmilyen módon nem kapcsolódnak vallási ügyekhez”.

1948-ra Herat egykor több tízezer fős zsidó lakossága mintegy 280 zsidó családra csökkent. Izrael állam megalakulásával e családok közül sokan Izraelbe vagy az Egyesült Államokba költöztek, és a helyi zsidó közösség az 1970-es évekre teljesen eltűnt.

A következő évtizedekben szinte az összes afganisztáni zsidó elhagyta az országot, egyetlen figyelemre méltó kivételtől eltekintve: a Heratban született Zebulon Simantov a számos biztonsági kockázat ellenére sem volt hajlandó elhagyni az országot egészen 2021 szeptemberéig.

„Nagy az érdeklődés a kultúrával és a történelemmel kapcsolatos kérdések megőrzése és tanulmányozása iránt” – mondta Safa.

„Be akarjuk bizonyítani, hogy toleránsak és elfogadóak vagyunk egymással szemben, békére törekszünk, és nem vagyunk szélsőségesek.”

A tálibok szóvivője rendesen kiosztotta a riportert, amikor Izraelről kérdezte

Hoppon maradt az Al-Jazeera riportere.