A tálibok szóvivője rendesen kiosztotta a riportert, amikor Izraelről kérdezte

A tálibok szóvivője az Al-Jazeerának adott szerdai interjúban nem volt hajlandó kizárni, hogy kapcsolatokat létesítsenek Izraellel, annak ellenére, hogy a mozgalom korábbi nyilatkozatai ezt kizárják – derül ki a MEMRI által megosztott felvételből.

„A mi politikánk az, hogy a problémákat párbeszéddel és kölcsönös megértéssel oldjuk meg mindenkivel. Bárkinek is van problémája és meg akarja oldani, mi tökéletesen készen állunk rá”

– mondta a tálibok politikai irodájának szóvivője, Dr. Muhammad Naeem.

Amikor az Al-Jazeera riportere megkérdezte, hogy ez Izraelre is vonatkozik-e, Naeem így válaszolt:

„Milyen problémánk van Izraellel? A következő dolog, amit valaki meg fog kérdezni, hogy hajlandóak vagyunk-e (párbeszédet folytatni) a Marssal”.

Az interjúkészítő válaszul megkérdezte, hogy a táliboknak valóban nincs-e problémájuk Izraellel, mire Naeem így válaszolt:

„Nem tudom… Ez a médiának való… A világ végéről felhozni dolgokat, és beledobni a mi itteni valóságunkba. Ez nagyon furcsa”

– válaszolta Naeem.

„Ha egy országnak vagy egy személynek nincs problémája velünk, akkor miért kérdezed meg, hogy hajlandóak vagyunk-e megoldani a problémákat olyan emberekkel, akikhez semmi közünk?

Szerintem ez az egész kérdés ésszerűtlen.”

In Al-Jazeera Interview, Taliban Spokesman Refuses to Rule Out Relations with Israel

On August 31, 2022, Al-Jazeera Network (Qatar) aired an interview with the spokesman of the Taliban’s Political Bureau, Dr. Muhammad Naeem. In response to a question about the possibility of dialogue between the Taliban and Israel, Dr. Naeem responded: „What problem do we have with Israel?

A tálibok a múltban ellenezték az Izraellel való kapcsolatok normalizálását.

Annak ellenére, hogy látszólag nyitottak az Izraellel való kapcsolatfelvétel megfontolására, a tálibok a múltban kifejezetten kijelentették, hogy nem hajlandók kapcsolatokat építeni Izraellel.

„Természetesen nem fogunk semmilyen kapcsolatot fenntartani Izraellel. Más országokkal akarunk kapcsolatokat ápolni, Izrael nem tartozik ezen országok közé”

– mondta Suhail Shaheen, a mozgalom szóvivője a Szputnyik hírügynökségnek tavaly szeptemberben adott interjújában.

Shaheen egyébként tavaly interjút adott az izraeli KAN hírcsatornának is, bár később tagadta, hogy tudta volna, hogy egy izraeli csatornával beszél.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az Al-Jazeera volt vezetője a palesztinok halálát Jézuséhoz hasonlította

Jasszer Abu Hilala később törölte az antiszemita posztját „a félreértések elkerülése végett”.