Megtalálták az utolsó afganisztáni zsidót

Zebulon Szimentov nagy hírnévre tett szert, mint az utolsó zsidó Kabulban. A férfi sok nehézségen ment keresztül és nem csak származásához, vallásához, de hazájához is ragaszkodott, ezért csak tavaly volt hajlandó Izraelbe költözni. Most kiderült, mégsem ő volt az utolsó zsidó Afganisztán fővárosában – írja a zsima.hu.

Zebulon Szimentov az ország nyugati részén fekvő Herat városában született 1959-ben, és egész életében Afganisztánt tekintette az otthonának. Egy romos kabuli zsinagógában élt, tartotta a törvényeket és héberül imádkozott.

Szimentov körül több évtizede folytak a harcok, de a tálib hatalomátvétel már neki is sok volt. Nem a félelme nőt, hanem egyre többen figyelmeztették, hogy nagy a valószínűsége, hogy elrabolják vagy megölik. Végül 2021 szeptember 7-én elhagyta Afganisztánt egy izraeli-amerikai szervezet segítségével.

Azóta pedig kiderült, hogy mégsem ő volt az utolsó zsidó Kabulban. Tavaly novemberben ugyanis a 83 éves Tova Moradi húsz unokájával megérkezett Izraelbe Kabulból, egy, az IsraAid humanitárius szervezet által szervezett szökésben. Az asszony egy tízgyermekes zsidó családba született Kabulban, 16 évesen megszökött otthonról, és hozzáment egy muszlim férfihoz. Emiatt a helyi zsidó közösség megtagadta, de soha nem tért át az iszlám hitre, megtartott néhány zsidó hagyományt, és a környéken zsidó asszonyként emlegették.

„Soha nem tagadta zsidóságát, csak azért ment férjhez, hogy megmentse az életét, mivel fiatal lányként nem volt biztonságban Afganisztánban”

– mondta Moradi lánya, Khorshid az Associated Pressnek. Tova Moradi elmesélte, hogy szülei és bátyja az 1960-as és 1980-as években elmenekültek Afganisztánból.

„Tegnap egy videohíváson keresztül láttam a nővéreimet, unokahúgaimat és unokaöcséimet körülbelül 60 év után. Órákig beszéltünk”

– mondta Moradi.

„Nagyon boldog voltam, láttam a gyerekeiket, és ők is látták az enyéimet”

– mondta Jerusalem Postnak, miután letelepedett Izraelben. Azóta az is kiderült, hogy Moradi, Kabul utolsó zsidó embere távoli unokatestvére Szimentovnak, akiről az elmúlt évtizedekben mindenki azt hitte, hogy ő az utolsó.

Az eredeti teljes írás itt olvasható.

Elválik feleségétől az utolsó afgán zsidó, miután elmenekült Kabulból

Simantov jelenleg egy szállodában tartózkodik, miközben támogatói New Yorkban megpróbálják elintézni a papírmunkát, hogy bejusson az Egyesült Államokba.