Elválik feleségétől az utolsó afgán zsidó, miután elmenekült Kabulból

Afganisztán elhagyása után az ország utolsó zsidója, Zebulon Simantov elválik feleségétől – aki már mintegy két évtizede nélküle él Izraelben – írja a The New York Post.

Simantov jelenleg egy szállodában tartózkodik miközben támogatói New Yorkban megpróbálják elintézni a papírmunkát, hogy bejusson az Egyesült Államokba, ahol a Queensben élő rokonai készek befogadni őt. Az is lehet, hogy végül Izraelben telepedik majd le.

A zsidó törvények szerint Simantov felesége – akit Lanah Musaivként azonosítottak – nem válhat el tőle törvényesen, hacsak nem ad neki egy get-et – a hagyományos zsidó válólevelet.

A get-et nem könnyű megszerezni, még olyan helyeken sem, mint Izrael vagy az Egyesült Államok, csak egy három rabbiból álló bíróság, az úgynevezett Bét Din adhatja ki. Afganisztánban, ahol Simantov az utolsó megmaradt zsidó volt, ez logisztikailag lehetetlen volt.

Kahana (az üzletember, aki segített őt kimenekíteni) egy tweetjében elismerte, hogy a rögtönzött válás – amelynek ő Zoomon keresztül volt szemtanúja, és amelyen egyetlen rabbi sem vett részt (nemhogy három) – valószínűleg nem volt teljesen kóser, és hogy Musaivnak valószínűleg várnia kell még egy kicsit, mielőtt újra házasodni akar.

„A [zsidó] törvényeknek vannak szabályai, és nem így működik. Ha get-et akarsz, akkor a szabályok szerint kell csinálnod”

– mondta a The Postnak Moshe Margaretten brooklyni rabbi.

Túl sokat vitáztak egymással, ezért kitették a tálib börtönből Afganisztán utolsó zsidóit

Elképesztő történetek láttak napvilágot Kabul utolsó zsidó lakójának életéről.