Nukleáris elrettentést szorgalmaz Dél-Korea északi szomszédja ellen

Nukleáris elrettentésre kell áttérni az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos politikában, amely eddig az atomfegyverek kifejlesztésének meggátolására összpontosított – jelentette ki szerdán Li Dzsong Szup dél-koreai nemzetvédelmi miniszter.

„Eddig arra összpontosítottuk figyelmünket, hogy eltántorítsuk Észak-Koreát a további atomkísérletektől és nukleáris képességeinek fejlesztésétől, de elérkezett az idő, hogy változtassunk stratégiánkon”

– mondta a miniszter a kormányzó Néphatalom Pártján belül az észak-koreai nukleáris fenyegetéssel foglalkozó bizottság ülésén.

„Elsőbbséget kell kapnia az atomfegyverek használatától való elrettentésnek, világosan értésére adva a phenjani vezetésnek, hogy amennyiben nukleáris fegyvereket használ, az az észak-koreai rezsim végét fogja jelenteni, az teljesen el fog tűnni”

– tette hozzá.

Li Dzsong Szup további intézkedéseket sürgetett az Egyesült Államok „kiterjesztett elrettentésre” vonatkozó kötelezettségvállalása kapcsán, amely katonai lehetőségeinek teljes palettáját, ideértve nukleáris képességeit is magában foglalja szövetségesei védelmében. Mint mondta, ezzel összefüggésben tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal, egyebek között tervezik Szöul részvételének kibővítését a hírszerzési értesülések megosztásában, a katonai tervezésben, valamint a hadgyakorlatokban is.

Phenjan idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, amivel fokozta a feszültséget a Koreai-félszigeten, és felerősítette a félelmeket, hogy 2017 óta először nukleáris kísérletet is végrehajt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a szöuli törvényhozás szerdai zárt körű meghallgatásának résztvevőitől úgy értesült, hogy a dél-koreai hírszerzés szerint a kommunista állam még a november 8-i félidős amerikai kongresszusi választás előtt végrehajthat nukleáris tesztet.

Észak-Korea átlépte a vonalat: nem tárgyalnak többé a nukleáris leszerelésről

Észak-Korea „automatikusan és azonnal” megelőző atomcsapást fog alkalmazni Kim Dzsongun vezető védelmére, ha úgy érzi, hogy őt vagy az országot bármilyen külföldi fenyegetés éri.