Észak-Korea átlépte a vonalat: nem tárgyalnak többé a nukleáris leszerelésről

Új jogszabályok szerint Észak-Korea „automatikusan és azonnal” megelőző atomcsapást fog alkalmazni Kim Dzsongun vezető védelmére, ha úgy érzi, hogy őt vagy az országot bármilyen külföldi fenyegetés éri – számolt be a Telegraph. 

A rendelkezések célja a jelek szerint a külső rendszerváltási kísérletekkel szembeni védekezés, és a dél-koreai „kill chain” stratégia ellensúlyozására irányulnak, amely szerint megelőző csapást kell mérni Észak-Korea vezetésére, ha közvetlen nukleáris támadás gyanúja merül fel.

A törvény, amelyet csütörtökön fogadott el a páriaállam parlamentje, „visszafordíthatatlanná” teszi az ország nukleáris státuszát, és gyakorlatilag kizárja a leszerelésről szóló tárgyalásokat.

„Az atomfegyver-politika törvénybe iktatásának legnagyobb jelentősége, hogy visszavonhatatlan vonalat húzzunk, hogy ne lehessen alkudozni nukleáris fegyvereinkről” – mondta Kim Dzsongun vezető a Legfelsőbb Népi Gyűlés előtt tartott beszédében.

A lépésre a növekvő figyelmeztetések közepette került sor, amelyek szerint Észak-Korea a jelek szerint 2017 óta először újabb nukleáris kísérletre készül, miután 2019-ben meghiúsultak a Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal folytatott béketárgyalások.

Az újonnan elfogadott törvény szerint Észak-Korea „automatikusan” és „azonnal nukleáris csapást mérhet az ellenséges erők megsemmisítésére”, ha egy külföldi ország közvetlen fenyegetést jelent Phenjanra – közölte a hivatalos Koreai Központi Hírügynökség (KCNA), beleértve azt is, ha Kim ellen kísérelnek meg támadást.

A 2013-as törvény, amelyet felvált azt írta elő, hogy Észak-Korea bevethet nukleáris fegyvereket egy ellenséges nukleáris állam inváziójának vagy támadásának visszaverésére.

Az új szöveg a tömegpusztító fegyverek bevetésének öt feltételét vázolja fel, többek között az állami vezetők és „stratégiai eszközök” elleni hagyományos támadásokra adott válaszként, valamint a konfliktus „kiterjesztésének vagy elhúzódásának” megakadályozására.

Elemzők attól tartanak, hogy az északiak új törvénye megnöveli a tévedés és a katonai konfrontáció, illetve az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel való nem szándékos konfliktus tétjét.

Fotó: EPA/KCNA 

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Oroszország Észak-Koreától vásárol lőszereket

Szakértők szerint ez annak a jele, hogy „a szankciók elkezdtek hatni, és csökkentik Oroszország képességét, hogy fenntartsa ukrajnai invázióját”.