Az izraeli védelmi miniszter Erdogannal találkozik

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter szerdán Ankarába indult, hogy találkozzon török kollégájával, Hulusi Akarral, valamint megbeszélést folytasson Recep Tayyip Erdogan török elnökkel — számol be az i24 News.

Több mint egy évtizede ez az első alkalom, hogy hivatalos találkozóra kerül sor a két ország védelmi minisztere között – olvasható az izraeli védelmi minisztérium hivatalának közleményében.

Csütörtökön Ganz ellátogat az ankarai Atatürk Mauzóleumba, koszorút helyez el, és aláírja a látogatókönyvet. Ezt követően Akar hivatalos fogadáson fogadja őt a védelmi minisztériumban.

A közlemény azzal folytatódott, hogy Ganz „személyes találkozót” folytat majd Akarral, később pedig általános találkozót az  országok küldöttségeinek tagjaival. Ganz és Akar ezt követően közös nyilatkozatot tesznek.

Mielőtt visszatér Izraelbe, Ganz találkozik Erdogannal az elnöki rezidencián.

A találkozók részeként az izraeli védelmi miniszter megújítja az országok közötti hivatalos biztonsági kapcsolatokat.

Az izraeli küldöttség tagja még Amir Eshel, a védelmi minisztérium főigazgatója, Yaki Dolf, a védelmi miniszter katonai titkára, valamint a védelmi minisztérium biztonságpolitikai osztályának közel-keleti és észak-afrikai parancsnoka.

Augusztusban Törökország és Izrael bejelentette a nagyköveteik visszaküldéséről szóló döntést, és ezzel négy évvel a két ország nagykövetek kiutasítása után helyreállították a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter nem sokkal a döntés bejelentése után kijelentette, hogy ez nem jelenti azt, hogy országa felhagyna a palesztinok támogatásával. Çavuşoğlu szerint a döntés azt jelenti, hogy Ankara lobbizhat a palesztin érdekekért a Gázai övezetben, Ciszjordániában és Jeruzsálemben.

Erdoğan szóvivője üzent Putyinnak: Ukrajna mellett állunk ebben a háborúban

Ibrahim Kalın világos üzenetet küldött Moszkvának.